Radovi na Arheološkom parku 'At Mejdan'

Radiosarajevo.ba
Radovi na Arheološkom parku 'At Mejdan'


Počela je prva faza konzervacije arheoloških iskopina u Parku “At Mejdan”. Kako navode iz sarajevske općine Stari Grad, faza podrazumijeva obnovu dijela terena na kojem su pronađeni ostaci medrese.

Rok za okončanje prve faze konzerviranja Arheološkog parka “At Mejdan” je 60 dana

Prva faza, nazvana “Medresa”, koštat će oko 95.000 KM. Novac za ovaj projekat obezbijedila je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, izvođač radova je firma “Neimari”, a nadzor vrši Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo i FBiH.

“Počeli smo s raščišćavanjem terena od rastinja. Nakon toga, kako je to definisano u projektu, iskopat ćemo prostor na kojem su pronađene iskopine kako bi ostaci medrese mogli biti konzervirani. Nakon iskopavanja terena kaldrmisat ćemo staze koje su i sad vidljive u ovom parku”, rekao je Amir Orman, tehnički direktor firme “Neimari”.



U Zavodu za kulturno-historijsko naslijeđe KS su istakli kako će iskopine u Parku “At Mejdan” biti konzervirane u nekoliko faza, prva podrazumijeva konzerviranje iskopina ostataka medrese koja je sagrađena 1741.

Osim ostataka medrese, stručni arheološki tim Muzeja Sarajeva još 2010. u ovom parku pronašao je ostatke mezaristana i džamije Hadži-Alije Bakrbabe koja se u historijskim izvorima prvi put spominje 1565, a pretpostavlja se da je izgrađena 1544. godine.

U junu prošle godine u Arheološkom parku “At Mejdan” svečano je otvorena i novoizgrađena Bakr-babina džamija, podsjećaju iz Općine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak