Radnici ZOI '84 sutra protestuju u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Radnici ZOI '84 sutra protestuju u Sarajevu

Radnici preduzeća ZOI '84 sutra će izaći na proteste, najavio je Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi, okupit će se pred zgradom Vlade KS-a te na taj način iskazati nezadovoljstvo "apsolutnom nebrigom za njih i njihove porodice".

Istakao je da će na protestima biti oko 150 uposlenika ovog preduzeća, te da postoji mogućnost da im se pridruže i građani Sarajeva.

Iz ovog sindikata navode da je na sastanku koji je održan danas, a kojem su prisustvovali ministri finansija, privrede i prostornog uređenja KS-a, na čelu sa premijerom Suadom Zeljkovićem, negirana svaka odgovornost Vlade KS-a kako za stanje u ovom preduzeću tako i za moguće rješenje koje bi rezultiralo isplatom plaća radnicima,a  koji već četiri mjeseca, kako navode, bukvalno gladuju.

"Nismo postigli nikakav dogovor. Vlada je rekla da nema načina da iznađe sredstava, da nam da pozajmicu od 2,5 miliona KM, koju smo tražili i mi smo prisiljeni da sutra izađemo na proteste pred zgradom Vlade KS-a. Uputit ćemo i pismo Skupštini KS-a da i oni razmotre situaciju", kaže Hodžić.

"Nismo postigli nikakav dogovor. Vlada je rekla da nema načina da iznađe sredstava, da nam da pozajmicu od 2,5 miliona KM, koju smo tražili i mi smo prisiljeni da sutra izađemo na proteste pred zgradom Vlade KS-a. Uputit ćemo i pismo Skupštini KS-a da i oni razmotre situaciju", rekao je Hodžić za Fenu.

Također je odgovornost za rješenja i izjašnjavanje o zahtjevima radnika prebačena na Skupštinu KS-a kao vlasnika KJP ZOI '84, kaže se u saopćenju Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Radnici će sutra dostaviti zahtjev Skupštini da iznađe hitno rješenje te da se zastupnici Skupštine već na sljedećoj sjednici, planiranoj za ponedjeljak, 23. septembara, izjasne o zahtjevima koji su ranije dostavljeni Vladi KS-a.

Radnici će se pred zgradom Vlade ponovo okupiti u ponedjeljak u toku trajanja Skupštine i neće otići kućama bez plaća koje su zaradili, javila je Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak