Radiosarajevo.ba u posjeti staračkom domu na Sedreniku: Penzioneri nose duh mladosti (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba

Dom za smještaj umirovljenika - penzionera, starih i iznemoglih lica Dom Villa Filis, u sarajevskom naselju Sedrenik otvoren je 1. marta 2010. godine.

Kućna atmosfera i porodična toplina bilo je ono što je dočekalo ekipu portala Radiosarajevo.ba pri posjeti ovog doma. Dom za smještaj starih lica je ustanova osposobljena za brigu prema starim i iznemoglim osobama. Osim svakodnevne pažnje i njege koja im je posvećena, starački dom Dom Villa Filis nudi prije svega društvenu aktivnost štićenicima koja im je prijeko potrebna.

Priredili: Amina Bijelonja i Faruk Zametica, Radiosarajevo.ba

Dom se nalazi nadomak izletišta Barice i Čavljak s izvanrednim pogledom na panoramu grada kao i krajolik koji je okružen šumom. Okružen je zelenilom s prirodno čistim zrakom, pozicioniran u mirnoj okolini, potpuno prirodnom okruženju, daleko od buke i frekventnih saobraćajnica.

Trenutno se u domu nalazi 30 starih ljudi koji su se ostvarili na poljima medicine, prosvjetnog rada, advokature i ostalih prestižnih zanimanja.

Kažu da je osmijeh ono što ih iz dana u dan čini jačim i održava im zdrav duh. Pod medicinskim su nadzorom 24 sata, a tu su i:

- topli obroci, osnovni i esencijalni lijekovi, posjeta ljekara interne medicine jednom sedmično

- lijepa velika zelena površina i staza za šetnju, kao i prostrani dnevni boravak.

U domu se prije svega vodi računa o zadovoljstvu korisnika - u fizičkom, intelektualnom, osjećajnom i društvenom pogledu, nastojeći stvoriti ugodnu atmosferu kako bi im u njihovom najzrelijem dobu omogućili kvalitetan život.

Našu ekipu dočekala je glavna sestra Selma Junuz, koja i najviše pažnje posvećuje starim i iznemoglim osobama smještenim u Domu na Sedreniku. Pred naše kamere stale su dvije ljubazne dame, stanovnice ovog doma. Jedna penzionirana prosvjetna radnica, a druga, kako je kazala, planinarka u duši.

S borama na licu i suzama u očima govorile su o svom ugodnom boravku u ovoj oazi mira.

Jedan od penzionera smještenih u Domu je i Ante, koji je nedavno napunio 100 godina. Kako kaže glavna sestra Selma, on im je najstariji i posvećuje mu se velika pažnja.

"Ovo je trenutno najbolja usluga koja nam može biti pružena. Ima tu više strana koje treba sagledati. Naši najmiliji, djeca i rođaci su ili u inostranstvu ili imaju previše radnih obaveza da bi dodatno se brinuli o nama. Prednost ovog doma je medicinski nadzor 24 sata, a tu je i ljekar jednom sedmično. Naravno, za sve ozbiljnije slučajeve tu je Hitna pomoć. Mi smo zadovoljni, sretni i što je najbitnije uvijek dotjerani", kazala je, uz osmijeh, jedna penzionerka u razgovoru za naš portal.

Poseban osjećaj se stekne prilikom posjete ovog Doma - svi su zadovoljni, ispunjeni i u odmakloj životnoj dobi stekli su svoje nove prijatelje.

Penzionerka Esma kazala je da je njena najbolja drugarica iz Doma, nažalost, preminula i da je i danas oplakuje, ali da joj nije trebalo mnogo vremena da se sprijatelji s Enisom, inače bivšom kardiologinjom.

Mladoliki, pozitivan duh odiše prostorijama Doma na Sedreniku...

Pogledajte videoprilog koji je priredila naša ekipa:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak