'Rad je spreman za čišćenje snijega'

Radiosarajevo.ba
'Rad je spreman za čišćenje snijega'


Zimska služba KJKP Rad spremna je za nadolazeću zimu, rekao je za Radiosarajevo.ba Ahmed Đipa, glasnovornik ove ustanove.

On je dodao da su izvršene neophodne opravke na vozilima i prilagodbe za zimsko održavenje ulica. Rad na raspolaganju ima 20 specijalnih vozila zimske službe, a po potrebi, montiranjem plugova, Rad može osposobiti do 50 datnih vozila. U KJKP Rad se vrše organizacione pripreme u smislu obezbijeđivanja radne snage i vozača.

Prema Zakonu o komunalnoj čistoći u KS zimska služba mora biti u pripravnosti od 1. novembra do 31. marta.

Administrativne prepreke

Pod ulicama od kantonalnog značaja podrazumjevaju se glavne saobraćajnice u Kantonu, dok o tome ko će čistiti manje ulice općine zasebno odlučuju.

Kako nam je objasio Đipa, početku rada zimske službe prethode dogovori i ugovor oko programa održavanja cesta na području Kantona u zimskom periodu. Tim ugovorom se određuje koliko i ko će obavljati poslove uklanjanja snijega.

"Nekada je Rad održavao sve ulice i javne površine. Kako sada stvari stoje, Rad će održavati četiri općine užeg gradskog jezgra, dok ovo preduzeće ne održava saobraćajnice od općinskog, ali i kantonalnog značaja u Hadžićima, Vogošći, Ilijašu i Ilidži", rekao je za naš portal Đipa.

'Tuzlanska so ne ispunjava uslove'

KJKP Rad u procesu je nabavke industrijske soli za posipanje cesta, ali nam iz Službe za odnose s javnošću ove ustanove nisu mogli reći ko je dobavljač. Ono što je poznato jeste da se tuzlanska so za posipanje saobraćajnica se definitivno neće koristiti.

"Tuzlanska so ne zadovoljava uslove prema pravilniku i prema odgovarajućim standardima koje je donijela Direkcija za ceste koja je odredila kolika veličina granule mora biti, a Tuzlanska so je presitna", rekao je Đipa.



Ipak, so iz Tuzle će se koristiti za ručno posipanje.

"Tuzlanska so će biti isporučena mjesnim zajednicama koje će posipati one dijelove ulica gdje se ne može upotrijebiti mehanizacija", pojasnio je Đipa.

Uvijek prisutni problemi

Kao jedan od najvećih problema tokom zimskog perioda i čišćenja snijega, iz Službe za odnose s javnošću KJKP Rad naveli su intenzivniji saobraćaj u zimskom periodu.

Iz Rada apeluju da se automobili u zimskom periodu koriste što je moguće manje.

Veliki problem predstavlja i nedostatak parking mjesta, te se automobili nepropisno ostavljaju na ulicama što smeta vozilima za čišćenje. Posebno je teško čistiti uske ulice i saobraćajnice velikog nagiba; čest problem predstavlja i curenje vode koja stvara poledicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak