Puhalo: Dodiku treba šou, da li za Milorada vrijede zakoni?

Radiosarajevo.ba
Puhalo: Dodiku treba šou, da li za Milorada vrijede zakoni?

Srđan Puhalo, poznati psiholog, analitičar i istraživač javnog mnijenja u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je najnoviji skandal predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa postavljanjem zastave Republike Srpske na svečanosti prijema akreditivnih pisama novog srbijanskog ambasadora Aleksandra Đorđevića.

Piše: Faruk Vele 

„Prvo, ovo nije ništa novo. Ovo je sve od ranije poznato. Teško je sada reći da je Dodik iznenadio svojim ponašanjem. Sve ove godine on ovo radi, samo je sada drugačiji kontekst. Prosto, snebivati se i izenađivati na ovakvo Dodikovo ponašanje jeste naivno“, komentira Puhalo.

Dodik poručio da vraća zastavu RS-a u Predsjedništvo, a otkrio i kada će to učiniti

Da li je Milorad Dodik već trećeg dana mandata prekršio državni zakon

Želi nametnuti svoje teme

Puhalo ističe da Dodik „uspijeva da nametne neki svoj tempo“.

„Šta je sljedeće?! Pravo je pitanje je li on u BiH ono što je Mesić bio u Jugoslaviji. Došao sam da je rasturim i ugasim svjetlo... On želi da nametne neke svoje teme, svoj tempo u čitavoj ovoj priči. To je radio u RS, sad radi u Sarajevu. Sasvim je jasno da u RS nije imao adekvatnog protivnika u opoziciji. Postavlja se pitanje ko će mu u Sarajevu na pravi način, ali pametno parirati u svemu ovme“, naglasio je Puhalo.

Nadalje, Puhalo se pita šta je u ovoj priči ispravan odgovor Dodiku.

 „To je čitava poenta, kako odgovoriti na to? Jedna stvar je da vidimo šta kaže zakon. Druga stvar je da li je to što on radi po zakonu. Ako je po zakonu, onda ništa. Ako nije po zakonu, postavlja se jedno vrlo suštinsko na koje on ovdje nije imao odgovor - da li da srpskog člana Predsjedništva važe zakoni ili ne važe. Ako važe, što se ne primjenjuju?! Ako ne važe, zašto bi za sve ostale važili zakoni? Dodik ovdje postavlja pravila i on igra po svojim pravilima. Postavlja se pitanje jesu li ta pravila po zakonu ili nisu“, propituje Puhalo.

Šta god da se desi  - on je na dobitku

Uvjeren je da će se, ukoliko se nešto bitno ne desi, Dodik nastaviti da se na sličan način ponaša i u godinama koje prestoje. Bit će ovo dug mandat, rekli bi.

„Nema razloga da on mijenja svoje ponašanje. Zašto?! Šta god da se desi  - on je na dobitku. Prvo nameće teme. Drugo, kontroliše medije u RS. Treća, šta god da se desi s ovom državom, njemu je svejedno. Ako bude dobro, on će reći: „Evo, ja sam doprinio tome“. Ako bude loše, on će reći: „Mi ne možemo živjeti u ovoj državi, ovo je nakaradna dražava“. To je neka neka njegova vrlo lagodna pozicija“, objašnjava sagovornik Radiosarajevo.ba.

Štaviše, Dodik se usmjerava prema javnosti u RS i polazi iz pozicije žrtve

„On mora boriti sa stršanim Bošnjacima i sarajevskom čaršijom i međunarodnom zajednicom. Njemu permanentna kriza odgovara jer je onda dokaz da BiH ne može da opstane.  Njemu treba šou kako bi on to kapitalizovao. Koja je to crvena linija  koja važi za jendu takvu funkciju?“, upitao se, na koncu, Puhalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak