Publikacija 'Prava LGBT osoba u BiH: Zdravstvo'

Radiosarajevo.ba
Publikacija 'Prava LGBT osoba u BiH: Zdravstvo'

Fondacija Heinrich Böll - Ured za BiH, zajedno s partnerskim organizacijama Fondacijom CURE i Sarajevskim otvorenim centrom, implementira projekt 'Coming out! Zagovaranje i zaštita prava LGBT osoba', koji finansira Evropska unija.

U okviru projekta, od aprila do septembra ove godine, provedeno je kvalitativno istraživanje u sektoru zdravstva s ciljem utvrđivanja položaja LGBT osoba, kao i sticanja dubljeg uvida u stavove osoblja u pomenutoj oblasti.

Rezultati su predstavljeni kroz publikaciju "Prava LGBT osoba u BiH :Zdravstvo".

Publikacija prezentira položaj LGBT osoba u sektoru zdravstva, pravni položaj LGBT osoba kroz analizu zakonske regulative, iskustva LGBT osoba kao pacijenata, odnos zdravstvenog osoblja prema LGBT osobama s akcentom na trans* osobe, kao i pozitivne prakse. U publikaciji su navedena ograničenja istraživanja, kao i preporuke za otklanjanje utvrđenih nedostataka i problema.

Glavnu problematiku u zdravstvenom sistemu osim uskraćivanja zdravstvene usluge LGBT pacijentima, ubraja se i nedovoljan stepen znanja zdravstvenog kadra što dodatno otežava pružanje adekvatne zdravstvene usluge LGBT osobama.

Kad su u pitanju trans* i interseksualne osobe, deficit znanja i neprihvatanje doprinosi još intezivnijoj marginalizaciji i diskriminaciji te grupe.

Posebno zabrinjava činjenica neusklađenost zakonske regulative, kao i izostavljanje seksualne orijentacije i rodnih identiteta, osobito spolne norme kod trans* i interseksualnih osoba iz pravnih propisa i internih dokumenata.

Pozitivne prakse koje su istraživačice analizirale kroz pomenutu publikaciju su pokazale da zdravstveni sistem BiH ima potencijala za unapređenje i poboljšanje, što je pozitivna činjenica.

Kroz publikaciju "Prava LGBT osoba u BiH: Zdravstvo" istraživači su utvrdili da je nužno izmijeniti i dopuniti sve zakonske i podzakonske akte kojim bi se pružio jednak tretman i mogućnosti za LGBT osobe, usvojili interni pravilnici i programi u kojim će biti uvrštene potrebe i pitanja koja se tiču uposlenika javnih ustanova i LGBT osoba, kao primatelja usluga.

''Potrebno je započeti detaljno vođenje evidencije o rađanju interseksualnih beba, a osobito raditi na organiziranju i implementiranju edukacija za uposlenike javnih ustanova za potrebe i pitanja LGBT osoba, posebno ih osposobiti da vrše transfer znanja kolegama'', saopćila je Fondacija Heinrich Böll Ured za BiH.

EU finansira projekt "Coming out! Zagovaranje i zaštita prava LGBT osoba" u iznosu od 180.000 eura iz sredstava EIDHR 2012. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak