Psi iz Pruščakove privukli pažnju svjetske javnosti

Radiosarajevo.ba


Slučaj Senke Šarić
i gomile pasa koje je držala zarobljene u podrumu i haustoru u krajnje nehumanim uvjetima u Pruščakovoj ulici u centru Sarajeva eskalirao je tek prije nekoliko dana dospijevši u fokus javnosti nakon što je aktivistica za prava životinja, Jelena Paunović, skrenula pažnju na njega. 

 

Nakone drame koja se odvijala u Pruščakovoj ulici u samom centru Sarajeva, očajnih građana, te nekolicine osoba koje su provalile u privatni posjed Šarićeve, kako bi spasili zarobljene pse, Senka Šarić je konačno uhapšena, a pristigli su i uposlenici azila u Prači, kako bi se pobrinuli za pse.

O ovom su slučaju obaviješteni i strani mediji, nakon čega su uslijedile brojne akcije, te peticije koje su se mogle potpisati na brojnim siteovima, forumima i Facebooku.


Među brojnima, tu se našla organizacija Esdaw - European Society of Dog and Animal Welfare, albanska organizacija za zaštitu životinja PAPA (People for Animal Protection in Albania), forum Animalrightsdiscussion.com, njemački portal tierschutzboard.de na čijem su forumu građani pokrenuli peticiju upozoravajući na stravično stanje ugroženih životinja u samom centru Sarajeva, portal care2.com, thepetitionsite.com  na kojem je pokrenuta peticija za akciju oslobađanja životinja, potom PINO - Paws In Need Organisation (Tierschutzverein), njemački site deutschlandsagtnein.com, kao i portal slovenskenovice.si.

Ovim je samo potvrđena težina i ozbiljnost situacije ugroženih životinja, kao i količina dobrih ljudi širom svijeta.

Na svu sreću, slučaj se dobro završio, pokazalo se kako i u našoj zemlji postoji šansa da se aktivizmom postignu pozitivne promjene, te se nadamo da će spašene životinje dobiti kvalitetne uslove za život, kakve i zaslužuju.

Vezano:

Senka Šarić mora da izmjesti pse do 17h

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak