Prvo raspust i snijeg, a sada štrajk prosvjetara

Radiosarajevo.ba
Prvo raspust i snijeg, a sada štrajk prosvjetara

Roditelji osnovaca Srednjebosanskog kantona ogorčeni su na prosvjetare.

Nakon što su djeca boravila na zimskom raspustu, a potom i na prisilnom dvosedmičnom odmoru koji je bio posljedica sniježne nepogode, sada nema nastave zbog štrajka prosvjetara.

Roditelji su uglavnom bijesni, piše portal eTravnik.ba, koji podsjeća da je štrajk  odmrznut jučer, a provode ga zaposleni u osnovnim školama Srednjobosanskog kantona. 

“Ovo stvarno nema smisla, naša djeca će zaboraviti i ono što su do sad naučila,” kaže jedan od roditelja za eTravnik nakon što je njegovo dijete jučer vraćeno kući iz škole.

Prosvjetari četrdeset i jedne osnovne škole SBK ne mogu se dogovoriti sa Vladom SBK oko koeficijenata za platu, a djeca najviše ispaštaju, jer niko ne želi provesti ljeto u školskim klupama. 

“Ne znam šta prosvjetari više hoće, imaju redovne plate, mali odmor, veliki odmor, ljetni odmor, zimski odmor, a ja imam godišnjeg sedam dana i duplo manju platu. A upitno je i kako pojedinci obavljaju svoj posao i uče djecu, baš su im dobar primjer, jednostavno ne želim da mi dijeca ljeto provredu u nadoknadi nastave” govori majka troje osnovaca.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona uputilo je jučer saopćenje za javnost u kojem se kaže kako je sindikat započeo navedeni štrajk nezakonito, te je protiv sindikata je podnesena tužba nadležnom Općinskom sudu u Travniku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak