Prvi ciklus projekta Sarajevo Sonic Studio 2014: Uživajte u koncertima, performansima i izložbama

Radiosarajevo.ba
Prvi ciklus projekta Sarajevo Sonic Studio 2014: Uživajte u koncertima, performansima i izložbama

Muzička akademija u Sarajevu, Francuski institut u BIH i Goethe-Institut tokom naredne sedmice će predstaviti prvi ciklus projekta Sarajevo Sonic Studio 2014. u saradnji sa čuvenim kompozitorom Peterom Ablingerom. 

Zahvaljujući podršci Francusko-njemačkog kulturnog fonda, publika će njegovo djelo upoznati kroz javni razgovor, predavanja, majstorske radionice, performans, koncert i izložbu posvećenu njegovim instalacijama.

Peter Ablinger (rođen 1959. godine u Austriji, živi u Berlinu) jedan je od najinovativnijih i najutjecajnijih kompozitora današnjice. U području Nove muzike, prozveo je opus najšireg opsega -  od orkestralnih djela i opere do instalacija.

Svi veći internacionalni festivali, uključujući Berlinsko bijenale, Venecijansko bijenale, Holland Festival, Triennale Köln i Carnegie Hall New York, redovito predstavljaju njegova djela. Njegova izdanja uključuju više od trideset nosača zvuka i mnogobrojne autorske tekstove u časopisima, knjigama i umjetničkim antologijama. 

Njegov rad je popraćen i nagradama kao što su Andrzej-Dobrowolski-Kompositionspreis (2008) i Deutschen Klangkunstpreis (2010). Bio je kustos i ko-kustos festivala Donaueschinger Musiktage i Festival Conceptualisms Akademie der Künste, Berlin (2003) i Turning Sounds u Varšavi i Hörsturz u Berlinu (2005).

Plan rada: 

U ponedjeljak 27.oktobra u 19 sati, Studio Ablinger započinje javnim razgovorom sa Ablibgerom koji će se baviti problemima umjetnosti koja podrazumijeva oblikovanje zvuka, bila to muzika, konceptualna i dramska umjetnost i odnosom umjetnuičkog sadržaja i fizičkog medija u kojem se on realizuje. Razgovor će voditi Amila Ramović, a publika je pozvana da učestvuje.

U utorak, 28.oktobra u 10 sati započinje majstorska radionica sa Ablingerom, a u 19 sati je koncertno predstavljanje  recentne produkcije mladih kompozitora iz regije, u programu Studio in Concert. U 20.30 bit će otvorena izložba Petera Ablingera u Hanikahu Gazi Husreve-begove medrese koja će predstaviti njegove zvučne i konceptualne instalacije.

U srijedu, 29. oktobra u 19 sati u Galeriji Java, bit će održan performans Echtzeit/Real Time Petera Ablingera u kojem če učesvovati čelistica Lucija Gregov, a u 20 sati u galeriji BKC bit će koncerni performans Weiss Weislich/Bijelo Bjeličasto sa preko 30 muzičara sa Muzičke akademije.


U uvjerenju da je pristup vrhunskoj umjetnosti osnovno ljudsko pravo, ulaz na sve događaje je slobodan do popunjenja kapaciteteta, a Muzička akademija ostavlja mogućnsot rezervacije mjesta putem kontakata Studija: E. studio@mas.unsa.ba / FB. Sarajevo Sonic Studio / SMS. +387 60 332 5560. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak