Prvi bosanski kralj - Tvrtko I Kotromanić

Radiosarajevo.ba
Prvi bosanski kralj - Tvrtko I Kotromanić



Stjepan Tvrtko I Vladislavić rođen je oko 1338 godine, a bosanski ban postao je nakon smrti strica Stjepana II Kotromanića 1353. godine.

Tvrtko je bio lojalan vazal hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca, koji je oženio njegovu prvu rodicu, Elizabetu Kotromanić, ali je kasnije taj odnos narušen.

Tvrtko je vodio borbe s bosanskim feudalcima, te je 1366. godine izbila buna na čelu s Tvrtkovim mlađim bratom Vukom. Tvrtko i majka Jelena napustili su Bosnu i skloniti se u Ugrasko-Hrvatsko kraljevstvo. Na vlast se vratio samo godinu dana kasnije, uz pomoć Ludovika.

Godine 1374. oženio je Doroteju, kćerku bugarskog cara Ivana Stracimira.

Kako je u njegovoj državi bilo područje ranije države Nemanjića, te zahvaljujući krvnom srodstvu Tvrtko je stekao uslove pravo na sprsku krunu, te da preuzme i obaveze ranijih srpskih vladara u međunarodnim okvirima.

Za kralja je okrunjen 1377. godine u mjestu Mile, nedaleko od Visokog. Nosio je ime 'kralj Bosne, Srba, Pomorja i zapadnih strana'.

Kako nije mogao širiti svoj utjecaj na sjeveru, Tvrtko se okrenuo ka Jadranu. Sagradio u Boki Kotorskoj tvrđavu Sv. Stjepan, a kasnije joj je promenio ime u Novi, današnji Herceg Novi. Kasnije je stvorio dobre odnose i sa Venecijom.

Tvrtkov novac i širenje Bosne

Po uzoru na strica Stjepaan II Kotromanića, Tvrtko I je kovao vlastiti novac. U tu svrhu posebno su naručeni kalupi od dubrovačkih zlatara.

Jedan od najljepših primjeraka novca, ne samo Bosne nego i čitavog srednjeg vijeka, je čuveni četverostruki zlatnik koji je bio četiri puta teži od do tada kovanih zlatnika u Evropi.

Shvativši da mu prijeti proboj Turaka tvrtko je poslao svoju vojsku pod zapovjedništvom Vlatka Vukovića Kosače da pomognu knezu Lazaru.

Bosna se tako prostirala na jugu od Biograda do Kotora (bez Dubrovnika i Pelješca), zajedno sa otocima Brač, Hvar, Korčula, Šolta i Čiovo. Bosna se prostirala na zapadu do Mileševa, a sjeveroistočni dio države najsličniji je današnjoj granici BiH. Na sjeverozapadu kraljevina se prostirala negdje do Bosanskog Novog.

Od tada se počinje Tvrtko nazivati sa 'božjom milošću slavni kralj Bosne, Dalmacije, Hrvatske, Primorja i Raške'.

Tvrtko I je umro neočekivano 10. marta 1391. godine, desetak godina nakon smrti kraljice Doroteje. Na prijestolju ga je naslijedio rođak, Stjepan Dabiša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak