Prva mapa virtualnog prikaza ulica Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Prva mapa virtualnog prikaza ulica Sarajeva

Po uzoru na svjetske metropole, od danas je stanovnicima i posjetiocima glavnog grada Bosne i Hercegovine, ali i cijelom svijetu, dostupna prva mapa virtualnog prikaza ulica Sarajeva "Sarajevo 360"

Ovo je prvi takav servis u Sarajevu koji omogućava virtualni prikaz ulica, interakciju između korisnika i servisa, te jednostavniju orijentaciju u gradu i Kantonu Sarajevo

Realizacijom prve faze projekta, idejni nosioci projekta Elvir Salčinović i Zafir Fazli su, uz pomoć 10.000 fotografija, korisnicima interneta omogućili virtualnu šetnju među 3.000 'virtualnih tačaka', uglavnom objekata od privrednog, turističkog, te kulturno-historijskog značaja. 

Krajnji cilj projekta jeste postaviti Sarajevo na svjetsku mapu korištenja savremenih tehnologija i inovacija u promociji, podići svijest lokalnog stanovništva o značaju usvajanja i razvoja savremenih tehnologija u promociji, unaprijediti imidž Sarajeva (kao turističke destinacije i investicione zone), kao i olakšati orijentaciju stranih i domaćih turista. 

„Osim što ovakvim servisom promoviramo Sarajevo kao modernu turističku destinaciju, želimo omogućiti svim zainteresiranim da se nađu na mapi“, istakao je Salčinović, jedan od idejnih tvoraca projekta. 

Pored toga što mapa omogućava sveobuhvatan prikaz glavnih turističkih atrakcija, uz prikaz lokacije, virtualni prikaz i pisani opis, dat je i audio zapis o datom objektu na više jezičkih varijanti, istakao je Salčinović. „Sva rješenja su naša, što znači da se nismo koristili gotovim rješenjima na polju web razvoja“, zaključio je Salčinović, te dodao da prezicnosti mape doprinosi i činjenica da je crtana na osnovu satelitskih snimaka. 

Prva faza projekta koja je podrazumijevala kreiranje mape uz virtualni prikaz na području Općine Stari Grad, Općine Centar i dijelom Općine Novo Sarajevo je završena. S obzirom na ciljeve i značaj projekta, prvu fazu je podržala Fondacija Mozaik uz svoje partnere EU i Grad Sarajevo. U narednom periodu će uslijediti implementacija slijedeće faze projekta u kojoj će biti kreiran prikaz za preostali dio grada, javila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak