Protest radnika GRAS-a: Pozvali žene i djecu da im se pridruže

Radiosarajevo.ba

 

Radnici GRAS-a, njih nekoliko stotina, još uvijek su okupljeni u krugu firme u Sarajevu gdje su došli danas, nakon što je v.d. direktorice ovog javnog preduzeća Mubera Begić-Žiga izdala nalog da se javni prevoz u Sarajevu uspostavi danas, do 16 sati. Zadužila je i direktore sektora da joj, u pismenoj formi, dostave imena i pozicije onih koji se ogluše o njen zahtjev.

Oni radnici koji odbiju voziti, navodno je dodala Begić-Žiga, dobit će otkaze. Nakon što su radnici čuli ovu informaciju, okupili su se u krugu preduzeća, i dalje ne žele da voze, a pozvali su, kako je za naš portal izjavio predsjednik Sindikata radnika GRAS-a Adnan Himzanija, i žene i djecu da im se pridruže u protestu.

Najavili su i da će zatražiti smjenu v.d. direktorice.

Podsjećamo, javni prevoz u glavnom gradu Bosne i Hercegovine obustavljen je u srijedu, 3. aprila, nakon što su se radnici, u utorak večer, odlučili za proteste, tražeći isplatu neisplaćene plate i reagujući na isključenje struje zgradi Uprave.


Iako se danas pojavila informacija da policajci odvoze vozila GRAS-a i intervenišu u krugu ove firme, te kako će eventualno specijalci ući u preduzeće, ispostavilo se da informacije ipak nisu tačne. Kako je javila ekipa portala Radiosarajevo.ba, koja se nalazi na licu mjesta, ispred preduzeća GRAS nalazi se samo jedno policijsko vozilo.

'Pauk' jeste dolazio i odvozio neka vozila koja su bila parkirana uz ogradu preduzeća, ali, kako nam je naglašeno, to nisu bila službena vozila GRAS-a. Radnici s kojima smo uspjeli razgovarati nisu nam mogli potvrditi da li su odvežena vozila pripadala zaposlenicima.

U gradu danas vozi Centrotrans, a Vlada Kantona Sarajevo raspisala je i javni poziv na koji je odgovorilo nekoliko kompanija te se sutra, odluči li GRAS nastaviti štrajk, očekuje dodatni broj vozila na sarajevskim cestama. Resorni ministar Jusuf Bubica najavio je radikalne mjere protiv organizatora, kako je kazao, nelegalnog protesta.

Istovremeno, na današnjem zasjedanju Skupštine nije pokrenuto pitanje obustave saobraćaja u Kantonu...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak