Propada projekt izgradnje garaža kod Narodnog pozorišta?

Radiosarajevo.ba
Propada projekt izgradnje garaža kod Narodnog pozorišta?

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo proglasilo se nenadležnim u slučaju podzemnih garaža kod Narodnog pozorišta, piše Avaz.

Firma Centrotrans transport robe, koja je prije pet godina dobila koncesiju za gradnju podzemnih garaža kod Narodnog pozorišta, još nije dobila urbanističku saglasnost.

"Izgleda da nema volje da se tamo išta radi. Poslali smo tužbu Kantonalnom sudu zbog nepoštivanja ugovora, ali, s obzirom na dinamiku rješavanja, odluka će se znati tek za tri do pet godina. To znači da za to vrijeme tamo neće biti zakucan ni ekser, a grehota je da onoliki prostor bude prazan jer bi godišnji prihodi bili oko 4,5 miliona KM", kazao je Hajrudin Mulić.za Avaz.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatko Petrović rekao je da je u ovom slučaju nadležno resorno federalno ministarstvo, jer je izgradnja garaža planirana u blizini objekta koji je pod zaštitom države.

U mišljenju koje je sredinom maja Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proslijedila nadležnom Ministarstvu saobraćaja KS piše da, prema usvojenom Urbanističkom projektu Narodno pozorište, postoji bojazan da bi gradnja garaža ugrozila ovaj nacionalni spomenik. Oni preporučuju da se izvrši revizija projekta da bi bila ispoštovana zona zaštite, a trg bio samo za pješake.

"Svi radovi bez odobrenja Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH bili bi krivično djelo. U Komisiji ostaju pri ranijem stavu da na oko 2.500 kvadrata od 5.600, koliko je obuhvaćeno koncesijom, nisu dozvoljeni radovi. Planirani su još razgovori s predstavnicima Komisije da se osigura njihova saglasnost. Druga opcija je raskidanje ugovora o koncesiji", rekao je Petrović za Avaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak