Pronaći rješenje za povećanje kapaciteta azila u Prači

Radiosarajevo.ba
Pronaći rješenje za povećanje kapaciteta azila u Prači


Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena ministrima privrede i prostornog uređenja i zaštite okoliša Emirom Hrenovicom i Zlatkom Petrovićem, posjetila je jučer Azil za napuštene pse u Prači.

Delegacija je upoznata o uvjetima u kojima psi borave i s upravom razgovarala o funkcioniranju ovog prihvatilišta.

Po riječima doktora veterinarskih nauka Adnana Hodžića, zaposlenog u azilu, ovdje je trenutno smješteno 515 pasa, svi imaju zdravstvene kartone i vakcinisani su protiv bjesnila i zaraznih bolesti.

"O psima u azilu u Prači brinu dva veterinara, te 15 radnika zaduženih za hranjenje pasa i održavanje higijene u boksovima. Brinemo se i o higijenskoj ispravnosti hrane. Posude iz kojih se životinje hrane redovno čistimo i jednom mjesečno dezinfikujemo", rekao je Hodžić.

Naglasio je da je dnevno za ishranu pasa potrebno oko 600 kilograma hrane, koja se uglavnom priprema kuhanjem mješavine mesa i hljeba.

Također, psi se redovno puštaju u ograđeni prostor površine oko 500 kvadrata na šumskom zemljištu koje se nalazi pored kućica u kojima borave psi.


Član NO Azila Hamdo Alić i zamjenik direktora firme koja je izgradila azil i upravlja njime, potvrdio je da su svi kapaciteti za smještaj pasa trenutno popunjeni.


U slučajevima kada iz mjesnih zajednica stigne dojava da je pas ugrizao nekoga, kaže, da se taj pas smjesti u Azil, ali tek nakon što biva steriliziran ili kastriran u nekoj od veterinarskih stanica.

Nakon obilaska, ministri Hrenovica i Petrović su kazali da azil zadovoljava sve propisane standarde za nastavak funkcioniranja, ali i širenje kapaciteta za smještaj pasa, o čemu će narednih dana razgovarati i pokušati pronaći najbolja rješenja.

"Ovo je klasični primjer azila uređenog po standardima za čuvanje pasa, počevši od toga da se nalazi na lokaciji propisno udaljenoj od naselja i drugih životinja, pa do toga da ispunjava sve uvjete za boravak pasa. Uvjerili smo se da su svi psi dobro uhranjeni, u dobroj kondiciji i zdravi", rekao je Petrović.

Nakon što se dogovori pravni okvir za buduće funkcioniranje Azila, smatra da treba proširiti njegove kapacitete, jer je to u interesu Kantona Sarajevo.  

U okviru iznalaženja i definiranja rješenja za funkcioniranje Azila Hrenovica će, kako kaže, insistirati i na tome da se u rad azila, u segmentu zaštite zdravlja životinja aktivnije uključe KJP Veterinarska stanica i Veterinarski fakultet.

Delegacija, u čijem sastavu su bili i zastupnik u Skupštini KS-a i predsjednik Komisije za poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu i prehrambenu industriju Damir Čardžić i v.d direktora KJP Veterinarska stanica Jasmin Kazazović, između ostalog, obišla je i boksove za pse, ambulantu, karanten u koji se psi smještaju nakon operacija i kastracija, te prostore u kojima se čuva i priprema hrana za životinje i lokaciju na kojoj se deponuju otpadne vode iz objekata Azila, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak