Promovisana knjiga 'Rodni aspekt postsocijalističke tranzicije'

Radiosarajevo.ba
Promovisana knjiga 'Rodni aspekt postsocijalističke tranzicije'

Knjiga Rodni aspekt postsocijalističke tranzicije promovisana je večeras u Centru za interdisciplinarne studije u Sarajevu, a knjigu je predstavio jedan od urednika prof. dr. Karl Kaser sa Univerziteta u Grazu.

U knjizi devet istraživačkih timova, iz 11 zemalja, kroz niz studija slučaja, ukazuju na ulogu koju siromaštvo, socijalna isključenost i nacionalizam imaju u rodnoj ravnopravnosti.

"U ovim turbulentnim godinama poslije 1990. godine balkanska društva su na neki način redefinirana na razne načine, ekonomski, društveno i kulturno. Pri tome, pitanja koja se odnose na (ne)ravnopravnost spolova nisu izuzetak ovih suštinskih promjena", kazao je za Fenuprofesor Kaser.

Tekstovi koji se nalaze u knjizi, navodi, detaljno razmatraju različite aspekte, odnosno probleme, koji su najistaknutiji po pitanju ravnopravnosti spolova u zemljama zapadnog Balkana.

Govoreći o faktorima koji su imali utjecaja na promjenu odnosa među spolovima u posljednje dvije decenije, ukazao je na važnost faktora uspostavljanja novog ekonomskog sistema, odnosno ekonomskih standarda.

"Tako su ljudi na neki način postajali masovne žrtve velikog problema nezaposlenosti. Nove kompanije su iz nekih razloga preferirale muškarce kao uposlenike, a ne toliko žene. To je u velikoj mjeri doprinijelo redefinisanju", kaže Kaser.

U suštini, ističe, promijenio se odnos ko zarađuje za hljeb za porodicu, gdje su žene više postale vezane za kuću, domaćice, nego što je to po njegovom mišljenju ranije bio slučaj.

Studija Gendering Post-Socialist Transition (Rodni aspekt postsocijalističke tranzicije), u izdanju ERSTE fondacije,  bavi se značenjem društveno-političkih i ekonomskih promjena do kojih je došlo padom Berlinskog zida u državama centralne i jugoistočne Evrope i traga za posljedicama tih promjena na odnose između spolova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak