Promovisan zbornik 'Kojeg je roda sigurnost?'

Radiosarajevo.ba
Promovisan zbornik 'Kojeg je roda sigurnost?'

U okviru programa obilježavanja Dana žena koji zajednički organizuju Sarajevski otvoreni centar (SOC) Fondacija Cure i Nato štab Sarajevo danas je u prostorijama Fakulteta političkih nauka održana promocija zbornika Kojeg je roda sigurnost?

Obilježavanje Međunarodnog dana žena, 8. marta

Na promociji su govorili: Tobias Flessenkemper i Damir Arsenijević, priređivači zbornika, Mirela Rožajac-Zulčić i Amila Ždralović, autorice teksta. Promociju je moderirala Lejla Turčilo koja je ovom prilikom istakla važnost zbornika kao poduhvata koji radi na dizanju svijesti o datim temama. 

Autorice teksta Rožajac-Zulčić i Ždralović su se u svom tekstu bavile ženskim mirovnim aktivizmom, pa i pitanjem da li su zaista miroljubiviji spol. 

U radovima se istražuje i razmatra rod i sigurnost kroz niz tema, uključujući kriminologiju, nestale osobe, zastupljenost žena u oružanim snagama i policiji, te mirovni aktivizam. 

Ova publikacija je druga po redu u ediciji Gender Sarajevskog otvorenog centra u okviru koje Sarajevski otvoreni centar namjerava objavljivati različite naslove koji se tiču roda kao sociološki i kulturološki uvjetovane razlike između osoba muškog i ženskog spola, koje su prije svega proizvod normi, praksi, običaja i tradicije i kroz vrijeme su promjenljivi, a naročito onih pojava i osoba koje negiraju, prevazilaze, propituju i kritikuju ovu usku binarnu podjelu, te presjek roda i različitih društvenih kategorija: sigurnosti, politike, umjetnosti...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak