Promocija knjige i sjećanje na Borisa Divkovića

Radiosarajevo.ba
Promocija knjige i sjećanje na Borisa Divkovića

„Na Borisa Divkovića me neodoljivo podsjećaju tri riječi: Bosna, život i vjera. U našem kratkom ,ali iskrenom prijateljstvu one su bile tema za pregršt ideja, dilema, diskusija i rješenja. Specifičnost i međuovisnost ovo troje ucrtalo je u Borisu program po kojem je živio i djelovao.

Trajno, čak habitualno, opredijeljen, uvjeren i zauzet oko svog programa širio je nadu u neko bolje vrijeme u Bosni, koje eto samo što nije stiglo. Morao si to čuti, morao si mu se pridružiti, jer iza toga nije stajao tek samo čovjek, nego ljudina spremna i odlučna, da sve troje (ma kakvo samo troje) iznese do kraja, pa i do smrti“, zapisala je Marija Barnjak u sjećanjima na Borisa Divkovića tačnije u knjizi Život nadvladava brojke

Ova knjiga koju je objavila IK Svjetlo riječi predstavljena je u srijedu u Samostanu Svetog Ante na druženju upriličenom povodom godišnjice prerane smrti Borisa Divkovića.

U knjizi se nalaze Divkovićevi tekstovi, njegove reportaže s putovanja po Bosni i Hercegovini te tekstovi sjećanja njegovih prijatelja sakupljeni pod nazivom Dobrota bez obala.

O Borisu Divkoviću tako su u između ostalih pisali: Monika Krešić, Enver Kazaz, Ivan Šarčević, Dominika Anić, Kenan Efendić, Miljenko Petričević, Roberta Nikšić. Darko Rubčić, Drago Bojić, Branko Ilić, Dennis Gratz… 

Boris Divković rođen je 19. januara 1981. godine u Tuzli. Franjevačku gimnaziju završio je u Visokom 2000. godine. Teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu 2006. Radio je u Svjetlu riječi, BH radiju. Bio je potpredsjednik Naše stranke i kako je zapisao jedan od njegovih prijatelja čovjek koji je vratio moral u politiku. Premino je u zagrebačkoj bolnici Rebro 19. novembra 2011. 

Vezano:
Naša grobnica bez Borisa Divkovića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak