Promocija knjige 'Bosnia 1992-1995'

Radiosarajevo.ba
Promocija knjige 'Bosnia 1992-1995'

Na dan kada još jednom obiježavamo najveću tragediju rata u BiH - genocid nad Srebreničanima, iz štampe će izaći knjiga Bosnia 1992-1995.

Ovu fotomonografiju čine najupečatljivije ratne fotografije nastale tokom agresije na BiH, čiji su autori velika reporterska imena. Mnogi od njih posjetili su sarajevo tokom obilježavanja dvadesetogodišnjice opsade, 6. aprila 2012, kada je najavljeno objavljivanje ove knjige. 

FOTOGRAFI KOJI SU POKLONILI FOTOGRAFIJE ZA KNJIGU: alexandra boulat, amel emric, andrew reid, anja niedringhaus, antoine gyori, benoit gysembergh, boris geilert, chris morris, christophe Calais, darko bandic, enric marti, enrico dagnino, eric bouvet, filip horvat, gary knight, gilles peres, james mason, jerome delay, jim nachtwey, jon jones, laurent rebours, laurent sazy, mike person, morten hvaal, nina berman, noel quidu, odd Anderson, olivier jobard, patrick chauvel, patrick Robert, paul lowe, peter northall, rachel cobb, rickard larma, roger hutchings, ron haviv, santiago lyon, srdjan ilic, steve Connors, thomas kern, tom haley, tom stoddart, laurent van der stockt, wade goddard, yannis behrakis

Promocija knjige najavljena je za 17.45 u kinu Meeting Point, a suorganizatori događaja su Modul Memorije i Sarajevo Film Festival.

Javnosti će se ovom prilikom obratiti Jon Jones i Remy Ourdan, urednici knjige, kao i Ziyah Gafić u ime izdavača. 

U uvodu u ovu knjigu, Remy Ourdan, novinar francuskog Le Mondea , između ostalog piše:

" Drugdje se mahalo nacionalističkim zastavama i pjevale su se nacionalističke pjesme. U Sarajevu su ljudi demonstrirali sa slikama Tita. I upravo je pucnjava na takav jedan skup, od strane snajperista Radovana Karadžića, i pokrenula rat. Artiljerci Ratka Mladića ubrzo su se pridružili. Obojica su djelovala po naređenjima Slobodana Miloševića. Za Sarajlije, ovo je bio šok koji se ne može opisati. Takvo iznenađenje, zapravo, da je između početka rata, 6. aprila, i opkoljenja grada 2. maja 1992. većina odlučila ostati iako su prve bitke počele, a grad bio i dalje otvoren. Malo je Sarajlija shvatilo rat ozbiljno. Onda je počela opsada (...) Uzdrmani onim što su vidjeli, brojni reporteri ostali su živjeti u Sarajevu, ili su se često vraćali. Skovali su oni veze sa gradom i Sarajlijama. Nerijetko, oni koji su bili ranjeni, vraćali su se čim bi ih pustili iz bolnice, samo da mogu nastaviti pričati priču. Oni, također, su postali Sarajlije." (Kompletan uvod u knjigu pročitajte ovdje)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak