Projekt 'Park šume prijateljstva' na Grdonju

Radiosarajevo.ba


Općina Stari Grad na Grdonju namjerava graditi Park šume prijeteljstva.

Park šume prijateljstva na Grdonju površine je oko 6 hektara i imat će dva ulaza sa posebno izgrađenim kapijama.

Ovaj lokalitet ima poseban značaj jer je na njemu 1939/40. godine postavljena Ogledna šumsko-meliorativna stanica na kojoj je izučavao prof. Dimitrije Afanasijev koji je i zasadio postojeću dendrofloru, odnosno brzorastuće ili ekspresne alohtone vrste (unešene biljke u prostor). Postojeća dendroflora će biti popisana na jednom od panoa na ulazu u park, na bosanskom i latinskom jeziku.

Park će krasiti vidikovac sa veličanstvenim pogledom na Sarajevo i šetnica, amfiteatar koji će moći primiti 80 posjetilaca, te prostor za vježbanje opremljen savremenim spravama za vježbanje.

Predviđen je i kafe-restoran na površini od 308 m2 sa okolnom tarasom. Također, predviđen je prostor za piknike, dječije igralište, fontana. Duž šetnice bit će izgrađen i drveni most, dužine 10 metara.

Projektom je predviđen protivpožarni punkt za gašenje lokalnog požarai prijemna kućica i kiosk za prodaju suvenira.

Cijelom šetnicom bit će postavljen dovoljan broj koševa za otpatke, smjernice i znakovi upozorenja. Park će imati i javnu rasvjetu, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Generalna skupština UN-a je 2011. godinu proglasila Međunarodnom godinom šuma s ciljem podizanja svijesti o održivom upravljanju, očuvanju i razvoju svih tipova šuma i u skladu s tim pozvala sve države članice da organizuju aktivnosti kojima bi se obilježila ta godina.

Ovaj projekt nastao je kao plod saradnje između Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine (UŠIT) i Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske. 
Zvanična delegacija šumarstva BiH posjetila je iste godine Republiku Tursku gdje je dogovorena realizacija projekta Park šume prijateljstva, kao simbol bosanskohercegovačkog i turskog prijateljstva i saradnje.

Eksperti iz Turske, u saradnji sa stručnjacima KJP Sarajevo- šume, Uprave za šumarstvo KS i Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBiH, iste godine posjetili su predviđeni lokalitet za Park šuma na Grdonju, nakon čega je u Generalnoj direkciji Turskih šuma u Ankari urađen idejni projekt.

Općina je preuzete obaveze ispunila izdavanjem urbanističke saglasnosti, a u toku je dopuna projekta, odnosno usklađivanje zahtjeva navedenih u Rješenju građevinske dozvole, nakon čega će se pristupiti realizaciji projekta, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak