Projekat 'Volontiranje je cool!' u 25 osnovnih škola

Radiosarajevo.ba
Projekat 'Volontiranje je cool!' u 25 osnovnih škola


Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA) organizirao je prvi krug obuke za pedagoge i učenike osnovnih škola koji su se prijavili da učestvuju u projektu "Volontiranje je cool!" koja je održana u Sarajevu.

Obuci je prisustvovalo 25 pedagoga/ koordinatora projekta kao i 25 učenika koji su predstavljali svoj volonterski tim.

Pedagozima i učenicima obratila se Erna Ćatović, predstavnica Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, koja je ukazala na podršku ove institucije projektu "Volontiranje je cool!"

Projekat će u prvom krugu realizacije uključiti  500 volontera iz 25 osnovnih škola sa područja općina: Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad i Vogošća, koji će jednom sedmično realizirati volonterske aktivnosti po vlastitom izboru u periodu od marta do maja, rečeno je Agenciji Fena u Centru za razvoj omladinskog aktivizma.

Cilj je da se pedagozima, budućim mentorima volontera približiti vrijednosti volonterstva, koncepta organiziranog volontiranja kao i pruže sve informacije i upute za što kvalitetniju realizaciju projekta.

U drugom krugu, projekat će obuhvatiti općine: Ilidža, Trnovo, Hadžići, Ilijaš, a volonterske aktivnosti će biti realizirane u periodu od septembra do decembra.

Kako organizatori najavljuju na završnoj manifestaciji "Galerija volonterizma" koja će se održati 5. decembra simbolično će na Međunarodni dan volonterizma, biti predstavljene najbolje volonterske aktivnosti.

''Ovim projektom, želimo da pokažemo važnost volontiranja, kako za samog volontera, tako i za društvo u cjelini, i time podstaknemo stvaranje demokratičnijeg, odgovornijeg, humanijeg i ravnopravnijeg društva'' kažu u Centru.

Naglasili su i da je veoma važno konstantno razvijati svijest kod učenika osnovnih škola, ohrabrivati ih da preuzimanjem uloge i odgovornosti u društvu, a namjera ovih akcija je i da se kod učenika-volontera razvije osjećaj za društvena zbivanja u njihovoj zajednici, kao i integriranje volonterizma u obrazovni sistem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak