Projekat Ars Aevi obilježava 20 godina postojanja

Radiosarajevo.ba

Projekat Ars Aevi ovog decembra obilježava dvadeset godina svog postojanja, a njegovih se početaka na današnjoj konferenciji za medije povodom obilježavanja ovog datuma, prisjetio osnivač Ars Aevija, Enver Hadžiomerspahić.

Ars Aevi je muzej savremene umjetnosti u Sarajevu, a ideju o njegovom osnivanju pokrenuo je Enver Hadžiomerspahić. Riječ je o respektabilnoj zbirci umjetničkih djela umjetnika iz čitavog svijeta, a projekat za izgradnju muzejske zgrade dizajnirao je italijanski arhitekta Renzo Piano.

Hadžiomerspahić je istakao da se sa tugom, ali i radošću sjeća prvih dana Opsade Sarajeva kada je rođena Ars Aevi inicijativa, te su se ljudi povezali bez obzira na nacionalnosti i razlike, dodavši kako je upravo sad pravo vrijeme da Ars Aevi prvi put predstavi dugoročne vizije i ciljeve projekta.

Program obilježavanja 20 godina Ars Aevija

''Desilo se pravo čudo: povezali su se umjetnici iz čitavog svijeta, složni u tome da podrže projekat Ars Aevi, a utopia se ostvarila; dvadeset godina nije malo – u ovom se periodu razvila internacionalna mreža različitih umjetnika, tu su domaći, ali i umjetnici širom svijeta'', kazao je Hadžiomerspahić, dodavši kako Ars Aevi dvadeset godina svog postojanja obilježava četvorodnevnim programom.

Srijeda, 19. decembar u 19 sati u prostorijama art depoa Ars Aevi: Susret prijatelja projekta Ars Aevi: susret je otvorenog tipa, usmjeren prema mladim ljudima

Četvrtak, 20. decembar u 15 sati u prostorijama art depoa Ars Aevi: Susret političkih i javnih djelatnika, na kojem će se razgovarati o strategijama razvoja projekta Ars Aevi, te procesu formiranja kolekcije

Petak, 21. decembar u 21 sat u prostorijama art depoa Ars Aevi: Terzo Paradiso i 'Doček novog doba', te susret autora i potpisnika deklaracije Ars Aevi, kao i simbolično obilježavanja datuma na kojim su drevne Maje predvidjele Smak svijeta.

''Ovaj je dan simboličan iz razloga jer se njime obilježava početak novog doba, tačka u kojoj svijet postaje bolje mjesto, glupost prerasta u mudrost, zlo u dobrotu...'', objašnjava Hadžiomerspahić.

Subota, 22. decembar u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine: Osnivačka izložba za Muzej Ars Aevi: Ssusret umjetnika svijeta osnivača kolekcije Ars Aevi, te izložba 'Fluidentiteti' (kolekcija Podgorica za Muzej Ars Aevi).

Ars Aevi: Mladi imaju čime da se ponose

Nakon predstavljanja četvorodnevnog programa, Hadžiomerspahić je još jednom istakao važnost Ars Aevija kao razvojnog projekta od kapitalnog ekonomskog značaja.

''Mnogo je neprijatelja projekta Ars Aevi, koji će jedva dočekati njegov poraz, kao i poraz Zemaljskog muzeja BiH, no ono što je najbitnije jeste da ne smijemo pristati na ovo tragično stanje u kojem ne radimo ništa i prihvatamo tu realnost... bitno je obilježavati, insistirati  i ukazivati, te podsticati promjene na internacionalnom planu'', smatra Hadžiomerspahić.

Istakavši značaj kulture u našoj zemlji, Hadžiomerspahić je kazao da niko ne želi dolaziti u primitivnu sredinu koja ne pridaje značaj kulturi, te kako je projekatArs Aevi napravljen za mlade ljude da se ''imaju čime ponositi, na isti način kao što su se malo starije generacije ponosile Olimpijadom''.

''Ostalo nam je još malo – potrebno je tek da se nekolicina političkih djelatnika dogovori oko nekih stvari i da se čudo u Sarajevu desi'', zaključio je Hadžiomerspahić.

Hadžiomerspahić je, podsjećamo, prije nekoliko mjeseci podnio zvaničnu ostavku na mjesto direktora Ars Aevija, a na današnjoj je konferenciji kazao kako je, usljed obilježavanja 20 godina postojanja projekta, ostavka pomjerena za šest mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak