Program razmjene učenika i saradnja škola iz BiH i Njemačke

Radiosarajevo.ba

Program razmjene učenika u kojem učestvuju škole iz BiH i Njemačke je novi projekat koji je počeo 2014. godine, u znak obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata.

Tokom posjete školi u Njemačkoj, učenici bivaju smješteni u porodicama svojih vršnjaka, te pohađaju nastavu u partnerskoj školi.

Program razmjene učenika implementira Fondacija Schüler Helfen Leben (SHL) u saradnji sa Njemačkom ambasadom u BiH. 

Fondaciju SHL osnovali su 1993. godine srednjoškolci iz Njemačke u cilju podrške i pomoći svojim vršnjacima u BiH i na Balkanu. Već dvadeset godina SHL radi sa mladima i za mlade, u cilju jačanja njihovih kapaciteta, pružanja mogućnosti za neformalno obrazovanje, te sticanje iskustva kroz realizaciju vlastitih ideja i projekata.

''Sprijateljili smo se sa učenicima iz Njemačke, od kojih se nismo odvajali nijednog momenta. Radujem se posjeti njemačkih prijatelja u septembru, a nadam se da ću i ja njih posjetiti još koji put u njihovom predivnom gradu'', iznijela je svoje dojmove Hana, učenica Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

Program traje do kraja 2014. godine i u ovoj godini su osigurana sredstva za finansiranje 300 učesnika. U Programu učestvuje 17 škola, od čega su dvije osnovne, a ostale su srednje škole i jedna omladinska organizacija.

Do sada je sedam škola otputovalo na razmjenu, a tokom godine se očekuje putovanja ostalih škola, kao i dolazak škola iz Njemačke u posjetu školama iz BiH. 

Sve škole, svi učenici i profesori imaju pozitivna iskustva i dojmove, te smatraju da je posjeta partnerskoj školi uveliko doprinijela obrazovanju, upoznavanju druge kulture i običaja, poboljšanju znanja njemačkog jezika, rušenju predrasuda spram BiH i predstavljanju našeg društva u pozitivnom svjetlu.  

''Ovom razmjenom sam stekao nove prijatelje, upoznao drugačiji način života, drugu kulturu... Već se radujem posjeti Nijemaca u BiH, te preporučujem svakome ko ima priliku da se prijavi na neku razmjenu učenika'', rekao je Emir, učenik SMŠ Zijah Dizdarević Fojnica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak