Program podsticanja dječije inteligencije uveden u vrtiće

Radiosarajevo.ba
Program podsticanja dječije inteligencije uveden u vrtiće

Dječija mašta gotovo da nema granica, ali je ipak potrebno rasplamsati s vremena na vrijeme kako bi se dijete razvilo u stabilnu i još inteligentniju osobu. Posebice je to slučaj sa darovitom djecom.

U Goraždu je započeo NTC seminar za vaspitače u predškolskom obrazovanju – uposlenike JU Obdanište Sunce i SOS Dječijeg vrtića u Goraždu.

Nakon što je u martu ove godine dr. Ranko Rajović, autor NTC programa i predsjednik Komiteta svjetske Mense za darovitu djecu, u Goraždu održao predavanje za roditelje o značaju predškolskog obrazovanja i rane stimulacije djeteta, organizovan je i seminar za vaspitače koji će omogućiti uvođenje ovog programa u svakodnevni rad sa djecom predškolskog uzrasta u navedenim ustanovama. Jedan od organizatora seminara je Mensa Bosne i Hercegovine, čiji članovi aktivno učestvuju u realizaciji seminara.

Šta je zapravo NTC?

NTC (Nikola Tesla Centar – Nutruring Talented Children) sistem učenja je specijalizovani edukativni program, baziran na saznanjima iz neurofiziologije i pedagogije, namijenjen za rad sa djecom predškolskog i školskog uzrasta. Ima za cilj da potpomogne i održi razvoj bioloških potencijala djeteta, podstičući misaonu aktivnost, razvoj intelektualnih i kreativnih sposobnosti, razvoj inteligencije i stvaralačkog mišljenja te omogućavajući da se otkrivaju darovita djeca i ubrza njihov razvoj. Ovom metodom povećava se broj sinapsi u mozgu, a time se razvijaju i intelektualne sposobnosti.

NTC sistem obuhvata:
Razvoj akomodacije – stimulacija razvoja očnih mišića
Odabrane igre sa loptom
Igre preskakanja
Razvoj kordinacije pokreta i motorike
Igre rotacije
Igre preskakanja
Igre provlačenja
Radionice fine motorike
Razvoj grafomotorike
Razvoj brzine razmišljanja i zaključivanja
Učenje apstraktnih simbola (zastave, saobraćajni znakovi…)
Virtualne klasifikacije, serijacije, analogije i asocijacije
Duple asocijacije (igra NTC puzzle)

Vježbe za razvoj funkcionalnog znanja:
Povezivanje apstraktnih simbola – I stepen
Povezivanje apstraktnih simbola i logike – II stepen
Kombinovana metoda apstrakcije i muzike – III stepen
Zagonetne priče i pitanja

"Često nesvjesno radimo pogrešne stvari i sprječavamo neke izuzetno korisne aktivnosti, čime onemogućavamo pravilan razvoj djece. Činjenica je da inteligencija ne zavisi samo od genetskog potencijala, tj. od broja nervnih ćelija, već i od broja veza među njima – a za formiranje tih veza upravo je najznačajniji period do sedme godine života. U toj stimulaciji neurona je odgovor na pitanje – hoće li dijete dosegnuti svoje biološke potencijale ili ne?", navodi Rajović.

Drugi dio seminara bit će održan 26. juna, a na njemu će, između ostalog, biti obrađeni primjeri iz prakse te biti pripremljen plan i program rada za narednih pola godine. Po završetku seminara, provođenje programa u svakodevnom  radu sa djecom od strane vaspitača u navedenim ustanovama bit će praćeno i evaluirano od strane stručnog tima NTC programa i Odsjeka za darovite Mense BiH.

NTC sistem učenja primjenjuje se u 14 zemalja u svijetu. U Bosni i Hercegovini su do sada ovaj seminar pohađali vaspitači u Banjoj Luci, Bijeljini i Trebinju, dok je Goražde prvi grad u Federaciji BiH čiji vaspitači se obučavaju za primjenu programa.

RadioSarajevo doznaje da je na nivou Vijeća roditelja JU Djeca Sarajeva razgovarano o mogućnosti uvođenja NTC sistema i u sarajevske vrtiće.

Kad hoda ne vidi se, a ostavlja vidljiv trag na zemlji

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak