Probudite optimistu u sebi!

Radiosarajevo.ba
Probudite optimistu u sebi!

Kada vam stvari krenu nizbrdo, teško je ne pretvoriti se u mrzovoljnog gunđala, ali još je gore ako ste osoba koja si ne može pomoći oko toga da u svakoj situaciji vidi nešto loše. Biti optimističan nije zdravo samo za vaš stav, već optimizam doprinosi i vašem zdravlju i opštem stanju. Ali, nemojte se žalostiti ako po prirodi stvari niste ni blizu optimizmu - pozitivno razmišljanje uvijek se može istrenirati, a ako ima volje, ima i načina!

Budite pristojni! 

Maleni znakovi pristojnosti i pažnje izmamiće drugima osmijeh na lice, ali ono što je još bitnije, i vi ćete biti sretniji. Jedno je istraživanje čak pokazalo da osobe koje su uvijek spremne pomoći drugima imaju jači imunološki sistem. Imajte na umu da je sreća zarazna!

Smijte se! 

Koliko god vas činila ludom ideja da se nastojite nasmijati kada ste jako loše raspoloženi, veoma je dobra ideja. Jednom kada budete dobre volje, razmislite šta vas nasmijava najviše na svijetu. Može to biti neko sjećanje, neka pjesma, scena iz filma ili neka smiješna ilustracija. Pobrinite si da je ono što vas nasmijava uvijek uz vas tako da kad god ste neraspoloženi, možete ugrabiti svoju dozu smijeha. Jer smijeh smanjuje nivo stresa i dovodi do otpuštanja hormona sreće!

Živite zdravo! 

Pijete li puno, spavate malo, jedete loše, ne vježbate uopšte? Ako ste se pronašli u nekim, ili svim navedenim problemima, nije ni čudno što vam raspoloženje nije na vrhuncu. Nezdrave navike svakodnevno će unositi nemir, napetost i stres u vaš život. A kada jednom upadnete u taj začarani krug strave, teško ćete se iz njega izvući. Redovno svjesno razmišljajte jeste li usvojili neku nezdravu naviku i svim silama se trudite riješiti je se.

Budite zahvalni! 

Čini vam se da proživljavate najgori dan u životu? Vjerujemo da vam je grozno, ali zamislite da nemate novca, krov nad glavom, topli kaput ili krevet u kojem biste prespavali. Kada stvari sagledate iz te perspektive, shvatit ćete da vaši problemi i nisu toliko veliki koliko su vam se na prvi pogled činili. Ljudi su skloni nerijetko sve što imamo uzimati zdravo za gotovo. A uglavnom imamo puno više nego što imaju mnogi i nego što nam je potrebno. Svakog dana kada se probudite, imenujte tri stvari zbog kojih ste sretni što ih imate. Makar to bile namirnice za doručak, tople čizme ili slabo plaćen posao. Jer mnogi nemaju niti toliko!

Zaboravite na ljutnju! 

Ako ste zlopamtilo koje se sjeća svake sitnice koju mu je neko učinio nažao, teško da ćete biti istinski zadovoljni svojim životom. Niko od nas nije savršen i često napravimo nešto čime povrijedimo druge. Nekada svjesno, još češće nesvjesno, u trenutku ljutnje ili bijesa. Nastojte preći preko takvih stvari, za vaše vlastito dobro. Tražite ono pozitivno u ljudima i okružite se generalno pozitivnim ljudima, oprostite im ako vas ponekad povrijede, a one zaista zlobne uklonite iz svog života!

Ženski portal via Buka

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak