'Problem lutalica je posljedica neprovođenja zakona iz 2009. godine'

Radiosarajevo.ba
'Problem lutalica je posljedica neprovođenja zakona iz 2009. godine'

Fondacija Dogs Trust naglašava da se problem s psima lutalicama u Bosni i Hercegovini javio kao posljedica neprovođenja Zakona iz 2009. godine te da do njega ne bi došlo da su se odmah provele odredbe o identifikaciji i registraciji pasa. 

Ocjenjuju da su državne institucije odgovorne za uspostavu ovog registra, ali su i lokalne vlasti mogle uspostaviti svoje, po uzoru na one od prije rata. 

Podsjećaju da su psi na ulicama nastali razmnožavanjem nesteriliziranih pasa, koje godinama nekažnjeno napuštaju neodgovorni vlasnici i koji se onda nastavljaju razmnožavati velikom brzinom. 

''Provođenje ovih mjera nije zahtijevalo milionske sume, kako se tvrdi ovih dana, a zbog njihovog neprovođenja problem je eskalirao do kritičnih razmjera kad su potrebna znatno veća sredstva za njegovo rješavanje. Za problem su, dakle, krivi ljudi, i oni koji ga generiraju, i oni koji takvo ponašanje ne sankcioniraju'', navodi se u saopćenju. 

Dogs Trust, navode, došao je u BiH s ciljem da pomogne u rješavanju problema, a ne da obavlja posao lokalnih vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak