Privremena obustava saobraćaja - možda

Radiosarajevo.ba
Privremena obustava saobraćaja - možda

Informaciju objavljenu još jučer na našem portalu o privremenoj obustavi saobraćaja u našem gradu, radi čišćenja prometnih ulica, pojasnio nam je glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Radi se o rješenju Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo koje je dostavljeno MUP-u Kantona Sarajevo. Rješenje jeste na snazi, ali još uvijek nije potvrđeno kada će se obustava saobraćaja desiti i da li će je biti. Dakle, ostavljena je mogućnost da se počne sa uklanjanjem snijega i leda sa saobraćajnica, a tek onda kada se dobije saglasnost za akciju, navedenu u rješenju, čišćenje može početi", objasnio je Nefić za naš portal. 

Ulice na koje se odnosi ova obustava su:

Bulevar Mimar Sinana, Bulevar branilaca Dobrinje, „G“ transverzala, Lukavička cesta, „X“ transverzala, Safeta Hadžića, Zvornička, Zagrebačka, Terezije, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Bistrik, Alipašina, Hamze Hume, Patriotske lige, Azize Šaćirbegović, Gradačačka, Kraljice Jelene, Majdanska (duž mreže trolejbuskih linija), Maršala Tita, , Mula Mustafe Bašeskije, Telali, Obala Kulina bana, Musala, Reisa Džemaludina Čauševića, Misa Irbina, Hiseta, Zmaja od Bosne, Bulevar Meše Selimovića, „VIII“ transverzala, Džemala Bijedića, Koševo, Bolnička, Višnjik, Put života, „I“ transverzala, Halida Kajtaza i Hamdije Čemerlića.

Privremena potpuna obustava saobraćaja će trajati do stavljanja van snage ovog rješenja, odnosno stvaranja bezbjednih uslova za odvijanje saobraćaja.

Stanje na putevima BiH

Zbog snježnih nanosa ili lavina i dalje je u prekidu odvijanje saobraćaja na dionicama magistralnih puteva:

1. Jablanica-Mostar,
2. Foča-Gacko-Bileća,
3. Mostar-Nevesinje,
4. Livno-Šuica-Kupres i
5. Glamoč-Mlinište

...kao i svi putni pravci koji vode prema Tomislavgradu.

Također, zatvoreni su i regionalni pravci: Drvar-Glamoč, Kupres-Šipovo, Ljubinje-Bileća i Bileća-Berkovići-Stolac.

Magistralni put M-18 Sarajevo-Foča prohodan je samo za putnička vozila. U funkciji je jedna traka, a saobraćaj se i dalje odvija jako otežano, posebno na dionici Dobro Polje-Miljevina. Također, putni pravci Mostar-Široki Brijeg, Stolac-Neum i Nevesinje-Gacko otvoreni su samo za hitne slučajeve, a za sve ostale ne preporučuje se kretanje.

Rješenjem Federalnog Ministarstva prometa i komunikacija proglašeni su zimski uslovi za vožnju na svim magistralnim putevima na području FBiH, te se zabranjuje kretanje za zglobne autobuse, kamione i tegljače. Uz odobrenje lokalne policije, vozilima za snadbjevanje dozvoljeno je kretanje.

Odlukom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Stožera civilne zaštite HNK-a zabranjen je saobraćaj na području grada Mostara na lokalnim putevima i ulicama osim za vozila policije, hitne pomoći, vatrogasne i gorske službe spašavanja, te za interventna vozila.

Na ostalim putnim pravcima saobraćaj se odvija otežano. Dodatne poteškoće pričinjava jak vjetar koji stvara snježne nanose.

Apeluje se da se na put ne kreće bez veće potrebe.

Za saobraćaj je zatvoren granični prelaz Hum-Šćepan Polje. Na ostalim graničnim prelazima saobraća se usporeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak