Pritvoreno 56 osoba na protestima u Londonu

Radiosarajevo.ba
Pritvoreno 56 osoba na protestima u Londonu


Protesti protiv samita G8 nastavljeni su danas u Londonu, javlja agencija Anadolija.

Samit G8 održat će se 17. i 18. juna u Sjevernoj Irskoj.

Demonstranti, koji su se okupili u blizini trga Piccadilly u 11,30 sati po lokalnom vremenu, održali su mirnu šetnju do parka Saint Jamesa. Tokom šetnje stotinjak demonstranata, policija je poduzela pojačane mjere sigurnosti. Neki od demonstranata su pokrili lica šalovima i uzvikivali antikapitalističke slogane.

Druga grupa od oko 50 demonstranata okupila se ispred zgrade Parlamenta Velike Britanije, gdje su protestvovali protiv samita G8, ali i posjete kanadskog premijera Stephena Parkera Velikoj Britaniji.

Protesti u Londonu nerijetko se pretvore u verbalno i fizičko nasilje. Policija poduzima velike mjere sigurnosti te poziva javne institucije i banke da poduzmu potrebne korake za očuvanje sigurnosti svojih institucija. Očekuje se da će protesti trajati jednu sedmicu, a do sada je pritvoreno 56 osoba, od čega je, devetoro je već kažnjeno, a 12 osoba se još uvijek nalazi u pritvoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak