Pripreme za samostalnost djece bez roditeljskog staranja

Radiosarajevo.ba
Pripreme za samostalnost djece bez roditeljskog staranja


Tekst objavljujemo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

Trening na temu pripreme djece i mladih bez roditeljskog staranja za samostalan život, kao i promocija primjene 'Priručnika za profesionalce' i 'Vodiča za mlade koji napuštaju javnu brigu', održava se danas i sutra, 7. marta 2013. godine u Sarajevu.

Trening za profeisonalce koji rade sa djecom

Dvodnevni trening, koji se sastoji od radionica, interaktivnih diskusija i prezentacija, namijenjen je profesionalcima uposlenim u socijalnoj zaštiti BiH, a koji rade s djecom i mladima bez roditeljskog staranja i pripremaju ih za samostalan život.

Također, za mlade je napravljen vodič 'Šta sada: izazovi pred tobom', koji je pisan jezikom mladih i sadrži iste teme kao i 'Priručnik za profesionalce'.

Cilj treninga je da profesionalci nauče efikasnije metode rada s mladima u procesu njihovog osamostaljivanja, primjenjujući priručnik 'Korak u budućnost', koji su uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, napisale organizacije 'SOS Dječija sela BiH' i 'Hope and Homes for Children'.

U vodiču 'Šta sad: izazovi pred tobom', djevojke i mladići koji se pripremaju za izazovan i uzbudljiv put samostalnosti mogu, između ostalog, pronaći informacije o važnosti učestvovanja mladih u donošenju odluka koje su za njih važne, načinima kako se izboriti za svoja prava, zakonskim rješenjima koja se odnose na mlade koji napuštaju javnu brigu. 

Prva u nizu radionica

Ovo je prva u nizu radionica za uposlenike u socijalnoj zaštiti. Današnja radionica je za uposlenike u socijalnoj zaštiti Kantona Sarajevo i općina Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža o temi podrške mladima koji napuštaju javnu brigu, odnosno koji se osamostaljuju, kazala je Feni savjetnica za zastupanje prava djece u organizaciji SOS Dječija sela BiH Jasna Sofović.

Planirano je da oko 150 - 200 profesionalaca iz centara za socijalni rad, hraniteljskih udruženja, dječijih sela i ustanova koje brinu o djeci bez roditeljskog staranja prođe dvodnevne treninge.

''Radionici prisustvuje 28 učesnika iz centara za socijalni rad i nadležnih ministarstava, iz Doma Bjelave i Udruženja hranitelja i nadamo se da ćemo postići cilj i upoznati" učesnike o nekim novim trendovima koji će oni pokušati da ih primijene u svojoj praksi'', kazala je Sofović.

Ovo je prvi od osam treninga koju su planirani u ovoj godini. Sljedeće sedmice bit će održan trening i u Zenici, a u aprilu u Banjoj Luci i Mostaru, a u maju u Tuzli. Za septembar i oktobar planirani su treninzi u Doboju, Bihaću i Trebinju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak