Pripreme za 2. Bijenale savremene umjetnosti

Radiosarajevo.ba

Republika Hrvatska i Republika Turska bit će zemlje partneri u organizaciji II Bijenala savremene umjetnosti D-0 ARK Underground, saopćili su organizatori ove manifestacije, čije se prvo izdanje održalo tokom proljeća i ljeta 2011 godine (opširnije ovdje). 

Atomska ratna komanda iz vremena SFRJ, smještena u podzemni tunel ukopan u brdu pored Konjica, mjesto je u kojem se odvija Bijenale. Sablasnom bunkeru koji je služio u vojne svrhe, umjetnost je udahnula novi smisao.

Objekat D-0 ARK (Atomska Ratna Komanda)  gradjen je u periodu od 1953 do 1979 godine. Površina ARK-a je 6.500m2 i sastoji se od 12 povezanih blokova. Njegova izgradnja i opremanje koštali su 4 milijarde i 600 miliona dolara. Danas predstavlja objekat od velikog kulturno-historijskog značaja.

Smisao i osnovna ideja Bijenala umjetnosti je da se ova velika društvena vrijednost zaštiti od propadanja i da se u isto vrijeme prostoru udahne novi život. U konačnici, ARK bi trebalo transformirati u Muzej suvremene umjetnosti. 

Prošlogodišnje prvo izdanje Bijenala savremene umjetnosti okupilo je 44 umjetnika iz 18 zemalja Europe i svijeta. Iako se objekat nalazi dislociran od uobičajenih turističkih ruta, a posjetu je trebalo najaviti ranije, Bijenale je posjetilo više od 15.000 posjetitelja.Vijeće Evrope proglasilo je Projekat D-0 ARK Underground za kulturni dogadjaj Evrope u 2011. godini.

Drugo Bijenale savremene umjetnosti u Konjicu održat će se u proljeće i ljeto naredne godine, a svečano otorenje planirano je 26.04.2013. godine.

U našoj foto-galeriji pogledajte prostorije bunkera onakve kakvima ih je opremila tadašnja JNA, kao i neke od eksponata 1. izdanja Bijenala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak