Primjena elektronskih zdravstvenih knjižica počinje u septembru

Radiosarajevo.ba
Primjena elektronskih zdravstvenih knjižica počinje u septembru

Sistem primjene elektronskih zdravstvenih knjižica u Kantonu Sarajevo trebao bi profunkcionisati u prvih desetak dana septembra, piše Oslobođenje.

Prema najavama ministra zdravstva KS-a Eldana Lokmića, do tada će biti izdato oko 20 hiljada elektronskih knjižica, što je sasvim dovoljno da bi se počelo sa njihovom primjenom.

"Svakodnevno se štampaju knjižice koje će prvi dobiti zdravstveno najugroženiji građani, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata, demobilisani borci, kategorije koje su u stalnom liječničkom tretmanu. Završeno je uvezivanje, odnosno umrežavanje podataka između KCUS-a, DZ-a, a pri kraju je i posao u Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš te nekim zavodima i klinikama", kaže Lokmić.

Prema njegovim riječima, bitno je da postoji povezana primarna, sekundarna i bolnička zdravstvena zaštita.

"Za početak ćemo imati mogućnost prenosa slike i podataka, radioloških nalaza te sistem naručivanja. Planirano je da početak implementacije bude 5. ili 9. septembra", ističe Lokmić.

U Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo nadaju se kako će na ovaj način trajno riješiti probleme gužvi u zdravstvenim ustanovama. Radi se o komfornijem sistemu koji će umnogome olakšati kako pacijentima, tako i ljekarima, koji će imati jasan uvid u evidenciju bolesti pacijenta i terapiju koju koristi, ali i apotekarima, koji će kontrolisati izdavanje recepata te podizanje lijekova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak