Primjedbe na nacrt zakona o zaštiti prirode

Radiosarajevo.ba
Primjedbe na nacrt zakona o zaštiti prirode


U povodu javne rasprave o Nacrtu zakona o zaštiti prirode FBiH, Biciklistički savez BiH uputilo je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma primjedbe na izjednačavanje bicikla s vozilima na motorni pogon.

Zabraniti biciklima vožnju po prirodi?

 Za Biciklistički savez BiH posebno je sporan članak 14. u kojem se, zbog sprječavanja nanošenja štete na prirodi, biciklistima i vozačima motornih vozila zabranjuje da voze, parkiraju te organiziraju vožnje na područjima izvan naselja i izvan svih vrsta cesta, poljskih putova, uređenih staza i poligona za vožnju.

"Eventualna devastacija prirode vožnjom bicikla ne postoji ili je minimalna i ni u kome slučaju ne smije se izjednačiti sa štetom koju čine motorna vozila. Biciklisti su izuzetno ekološki osviještena skupina građana samim tim što koriste vlastitu snagu za pogon, a brojne su akcije sakupljanja otpada iz prirode ili pojedinačni slučajevi da biciklisti odbačene boce i druge predmete donose iz prirode i odlažu na za to predviđena mjesta", ističu u priopćenju iz Biciklističkog saveza BiH, te traže da se u spornom članku izbriše riječ "biciklima", a da se iza riječi "uređenih" dodaju riječi "ili markiranih". Također traže da su u članku 232. stav 1. točka 1., koji se odnosi na novčane kazne, izbrišu riječi "i biciklima".

Iz Biciklističkog saveza navode kako je brdski biciklizam od 2000. godine postao olimpijski sport te da je riječ o sportu koji se odvija na neuređenim terenima.

"U BiH trenutno ima 29 registriranih klubova i udruga građana čiji članove svakodnevno koriste bicikl za vožnju po prirodi, a od ove sezone startala je bosanskohercegovačka liga u brdskom biciklizmu koja okuplja na stotine natjecatelja iz cijele BiH, navodi se u priopćenju te dodaje kako je BiH ove godine dobila organizaciju tri UCI utrke (Union Ciclyste Internationale), a u tijeku su pregovori za dobivanje organizacije balkanskog i europskog prvenstva u brdskom biciklizmu", navodi se u priopćenju, te se dodaje kako je u izboru renomiranog magazina National Geographic naša zemlja proglašena jednom od deset najboljih destinacija za brdski biciklizam.

NG: BiH među naj-avanturističkim destinacijama

Zbog svega navedenoga tražimo da se iz Nacrta zakona o zaštiti prirode FBiH izbaci pojam 'bicikli' i omogući mladim ljudima, željnim odlaska u prirodu i zdravog načina života, vožnja, organizacija utrka, promotivnih rekreativnih vožnji i značajnih događaja koji će privući goste iz inozemstva, navode iz Biciklističkog saveza BiH.

U Savezu ne isključuju mogućnost i organizacije prosvjeda ispred Parlamenta Federacije BiH, ako se ne promIjene sporne zakonske odredbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak