Prije tačno godinu dana zatvoren je Zemaljski muzej BiH

Radiosarajevo.ba
Prije tačno godinu dana zatvoren je Zemaljski muzej BiH

Jedna od najstarijih naučnih institucija u BiH - Zemaljski muzej svoja je vrata zatvorio za sve posjetitelje prije tačno godinu dana - 4. oktobra 2012. godine i to u znak protesta zbog višegodišnjeg nerješavanja pravnog statusa ove institucije.

Sramotan kraj Zemaljskog muzeja

Zemaljski muzej BiH spada u grupu sedam institucija od državnog značaja čiji pravni status nije riješen od završetka rata BiH, čime im nikada nije određen stalni finansijer. Uzrok toga je da mnogi uposlenici ovih institucija mjesecima ne primaju plate, te se svakodnevno bore s mogućnošću zatvaranja i prestanka rada.

Problem ovih institucija još nije riješen. Vlada Federacije BiH nedavno je imenovala Radnu grupu čiji je zadatak da sačini nacrt zakona kojim bi dio ovih institucija bio prebačen na federalni nivo. U toj grupi nisu Zemaljski muzej BiH i Kinoteka BiH.

Na listi ove radne grupe su Umjetnička galerija BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe BiH i Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić istaknuo je u jučerašnjem razgovoru za Agenciju Fena da je to kompromisna priča koja se vodi već godinama, a gdje je izražena spremnost da Zemaljski muzej BiH bude državna institucija, dok bi se Kinoteci BiH ukinuo pravni subjektivitet radi da postane organizaciona jedinica Arhiva FBiH. 


''Mislim da postoji iskrena želja odgovornih u Vladi Federacije u svim političkim opcijama da se ovaj problem riješi, a koliko će to biti realno i operativno i da li će doći do konačnog rješenja, vidjet ćemo'', kazao je on.

Prema njegovim saznanjima, još nema nikakvih razgovora u toku, dok je spomenuta Komisija tek formirana i treba početi dogovore.

Busuladžić podsjeća da su uposlenici muzeja već 22 mjeseca bez plate, te da je u takvoj situaciji iluzorno očekivati da muzej uskoro bude otvoren. 

''Jedini protest koji možemo pružati su te daske na vratima muzeja. To mnogima smeta i zapinje za oči, ali ljudi koji primaju redovna primanja ne mogu shvatiti u kakvoj situaciji su uposlenici Muzeja i ne očekujem da nas razumiju'', naglasio je. 

Priča o Zemaljskom muzeju BiH

Zemaljski muzej BiH baštini historiju dugu 124 godine, tokom koje je prvi put prije godinu dana zatvoren za javnost.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1888. godine i najstarija je moderna kulturna i naučna ustanova u Bosni i Hercegovini zapadnog tipa. Samom osnivanju prethodio je dug period u kojem su brojni pojedinci ili grupe intelektualaca ukazivali na potrebe za jednom takvom ustanovom. Prva ideja o osnivanju muzeja javila se još 1850. godine, ali od ideje do realizacije protekle su skoro pune četiri decenije, a u međuvremenu na prostoru Bosne i Hercegovine su se smijenile dvije carevine: Osmansku je zamijenila Austro - Ugarska carevina.


Politički, strateški i ekonomski ciljevi koje je sebi postavila austrougarska uprava, zahtijevali su evropsku pismenost i masovniju obrazovanost. Bosna i Hercegovina, kao jedna od još uvijek neistraženih zemalja Balkana, privlačila je radoznalost mnogih naučnika, naročito onih iz Austro-Ugarske, ali i kvazi naučnika, što je već prvih godina okupacije rezultiralo raznošenjem spomenika kulture iz naših krajeva. To je doprinijelo poduzimanju konkretnijih mjera u cilju ostvarivanja dugo prisutne ideje o osnivanju muzeja, što se ogledalo u osnivanju Muzejskog društva nakon čega je 1. februara 1888. godine Zemaljska vlada osnovala Zemaljski muzej za Bosnu i Hercegovinu. Za direktora Muzeja imenovan je vladin savjetnik Kosta Hörmann.

Budući da je prostor u kome je Muzej bio prvobitno smješten uskoro postao suviše skučen i nepogodan, 1908. godine pristupilo se izgradnji novih zgrada. Odlučeno je da se gradi muzejsko zdanje paviljonskog tipa u koje će se smjestiti kao zasebne cjeline sve postojeće zbirke. Gradnja je završena 1913. godine, a Muzej otvoren za javnost 4. oktobra iste godine. 

Danas, 4. oktobra, obilježavamo tačno godinu dana kako je Muzej zatvorio svoja vrata za posjetitelje.

Podrška Zemaljskom: I svjetski muzeji zatvaraju vrata 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak