Prije devet godina obnovljen Stari most u Mostaru

Radiosarajevo.ba
Prije devet godina obnovljen Stari most u Mostaru


Stari most u Mostaru, zaštitni znak grada na Neretvi, koji je srušen 9. novembra 1993. godine, obnavljan je nekoliko godina, a svečano je otvoren na današnji dan 23. jula 2004. godine.

Najveći donatori za rekonstrukciju Starog mosta bile su vlade Turske i Italije. Stari most je uvršten na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Za rušenje Starog mosta optužene su snage HVO-a, koje su tada bile u ratnom sukobu s Armijom RBiH.

Rušenje Starog mosta stavljalo se na teret tadašnjem generalu HVO-a Slobodanu Praljku kojem se za ovaj čin sudilo u Haagu.

Ipak, Haški tribunal je 29. maja iznio stav da je Stari most 'legitiman vojni cilj'.

Most je čvrsto stajao preko 400 godina...

Most je izgrađen po nacrtima turskog arhitekte Mimara Hajrudina između 1557 - 1566 godine. Prema legendi, Hajrudin je pobjegao iz Mostara dan prije nego što su podizane skele, iz straha od sultanaSulejmana Veličanstvenog, koji je prijetio da bi Hajrudin bio osuđen na smrt ako bi se luk mosta ikada raspao. Međutim, nema ni podatka da je Hajrudin ikad vidio svoj most. Umjesto Hajrudina, izvodač gradnje mosta je bio Mehmed Karađoz.

Stari most visok je nešto više od 20 metara i ima izražen luk širok 4 metra i dug skoro 29 metara.

U izgradnji mosta korišteno je preko 450 blokova  napravljenih od tenelija kamena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak