Prijave na Mirovnu akademiju do 1. juna

Radiosarajevo.ba
Prijave na Mirovnu akademiju do 1. juna

Peta Postjugoslavenska mirovna akademija za osobe sa prostora bivše Jugoslavije, aktivne na polju izgradnje mira, suočavanja sa prošlošću i zaštite ljudskih prava, za aktiviste/ice, studente/kinje, istraživače/ice, teoretičare/ke, novinare/ke, državne službenike/ce, političare/ke i sve ostale kojima je mirovni rad u fokusu življenja i djelovanja, održat će se u Sarajevu od 22. do 31. jula 2012. godine.

Ovogodišnja Postjugoslavenska mirovna akademija sastojat će se iz tri kursa (dva na bhs jezicima a jedan na engleskom jeziku koji će se odvijati paralelno):

  • Politika, moć i nejednakosti (voditelji/ca: Vlasta Jalušič i Tonči Kuzmanić)
  • Uloga istorijske istine u procesu transformacije sukoba (voditeljica: Svjetlana Nedimović)
  • Strateška izgradnja mira (voditeljica: Jayne Docherty)

Svaki/a učesnik/ca može učestvovati na samo jednom kursu

Zainteresovani se mogu prijaviti na neki od kurseva preko aplikacionog formulara, a za svaki kurs će biti izabrano 22 učesnika/ca. Aplikacije se primaju do 1. juna 2012., a potrebno je popuniti formular na jeziku na kojem je i kurs (npr. ako birate kurs na engleksom jeziku, popunite aplikacioni formular na engleskom). Rezultati izbora učesnika/ca biće poznati 11. juna 2012.

USLOVI ZA UČEŠĆE
Učesnici/e trebaju imati minimalno tri godine iskustva u rada na polju izgradnje mira ili srodnim poljima kao što je novinarstvo i mediji, formalno obrazovanje (studenti/ce i predavači/ce), umjetnost, državne institucije ili drugo.

Učesnici/e trebaju biti spremni posvetiti se odabranom kursu tokom svih osam dana trajanja (kasniji dolasci i raniji odlasci neće biti tolerirani).

Od učesnika/ca se očekuje spremnost da izvrše sve obaveze u vezi sa kursom (čitanje preporučene literature prije dolaska na PJMA, pisanje pripremnih radova prije akademije i završnog eseja, aktivno učešće na kursu, te da su spremni/e na slušanje i dijalog).

Preduvjet za učešće na trećem kursu je odlično pismeno i usmeno izražavanje na engleskom jeziku.

Minimalna dob za učešće na kursevima je 21 godina.

Plaćanje participacije nakon što je učesnik/ca primljen na PJMA. 

Osobe koje nisu učestvovale na jednoj od prethodnih Post-jugoslavenskih Mirovnih akademija će imati prednost. Od ukupnog broja učesnika/ca bit će zastupljeno 15% osoba koji dolaze van prostora bivše Jugoslavije među kojima se daje prednost osobama koje su svojim radom povezane sa regionom ili dolaze iz drugih konfliktnih područja.

TROŠKOVI UČEŠĆA
Učešće na jednom od kurseva Post-jugoslavenske Mirovne akademije iznosi 700,00 Eura po učesniku/ci koje u potpunosti pokriva Fondacija Mirovna akademija uz podršku Mennonite Central Committee. Ovi troškovi se odnose na troškove smještaja, ručka, iznajmljivanja radnih sala, i honorara voditelja/ica. Putne troškove pokrivaju učesnici/e. Učesnici/e su također dužni platiti participaciju za učešće na kursu a koja će biti usmjerena na pripremu i štampanje radnih materijala. 

PARTICIPACIJA
Učesnici/e koji/e su državljani/ke zemalja bivše Jugoslavije plaćaju participaciju u iznosu od 75,00 Eura (osim u slučaju da nemaju nikakvih mjesečnih primanja kada participacija iznosi 50,00 Eura),

Učesnici/e koji/e su državljani/ke ostalih zemalja (van regiona bivše Jugoslavije) plaćaju participaciju u iznosu od300,00 Eura.

Formular za prijavu na učešće i dodatne informacije možete naći ovdje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak