Priča o Pionirskoj dolini, od Austro-Ugarske do danas

Radiosarajevo.ba
Priča o Pionirskoj dolini, od Austro-Ugarske do danas

Sarajevo, kao i ostali veliki gradovi, ima svoj zoološki vrt. ZOO vrtovi, koji svuda plijene pažnju svojim kapacitetima, služe za edukaciju o domaćim i divljim životinjama. Ovo dugoročno predstavlja najbolju zaštitu za životinje, jer ih mladi, ali i odrasli, kroz edukaciju zavole i nauče da ih poštuju i čuvaju. Ovaj pristup prema životinjama nije mimoišao ni naš grad.

Ideja o formiranju zoološkog vrta u Sarajevu rodila se još u doba Austro-Ugarske, kada je iskorištena raskošnost i ljepota Vrela Bosne, gdje je formiran prvi ZOO vrt u našoj zemlji.

Da bi stanovništvo bolje prihvatilo ovu ideju, lokacija je morala biti bliža gradu. Za formiranje ZOO vrta u Sarajevu, nakon Austro-Ugara, nađena je lokacija na obalama Koševskog potoka, a jedan dio vodenih ukrasnih životinja ostavljen je na Vrelu Bosne.

Izabrana dolina koju presijeca Koševski potok, nekada je bila obogaćena poljoprivredom, a kako je silazila prema Miljacki, postajala je i žitnica. Tako je jedna od pritoka Koševskog potoka, poznati Nahorevski potok, bio poznat i po vodenicama, među kojima su neke pripadale i osnivaču Sarajeva Isa-begu Ishakoviću.

Ti jugoistočni obronci planine Ozren, u kojima je smještena i današnja Pionirska dolina, poznati su po vodama pa je veliki dio njih kaptiran za potrebe vodovoda. Najljepši dio toka Koševskog potoka graditelji Sarajeva pedesetih godina prošlog stoljeća izabrali su kao idealnu lokaciju za ZOO vrt. Za ovaj projekt osigurano je skoro 85 dunuma zemljišta i tako je nastavljena ideja koja je utemeljena još u vrijeme Austro-Ugara, piše Avaz.ba.

Vlast tadašnjeg Sarajeva znala je da je ovo najveća atrakcija za najmlađe pa je cijeli vrt posvetila djeci, odnosno pionirima i njihovoj organizaciji, formiranoj davne 1941. godine. Tako je dolina dobila ime Pionirska, a nosi ga i danas. Pored skromnog ZOO vrta, formirani su i vrt i zabavni park za djecu i mlade, kao i kafići poznati po nastupima popularnih pjevača.

Tokom agresije 1992.-1995. Pionirska dolina, koja je bila na samoj liniji razgraničenja, potpuno je uništena. Životinje su uglavnom uginule, a nakon Dejtonskog sporazuma, počelo je ponovno rađanje Pionirske doline s istim ciljevima na kojima je i nastala.

Danas je vikendom jedno od najposjećenijih destinacija roditelja s djecom.

Gradnjom malih jezera Pionirska dolina postala je i malo kupalište. U zimskom periodu jezerca su ledila, što je inspiriralo prve klizače i hokejaše Sarajeva. Tako se tu začeo i hokejaški i klizački sport u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak