Prezentacija bosanskih zanata u Beču

Radiosarajevo.ba
Prezentacija bosanskih zanata u Beču


Bosanskohercegovački zanati
tkalja, krojača, kujundžija, drvorezbara i kazandžija predstavljeni su danas na Institutu za europsku etnologiju Univerziteta u Beču

U saradnji sa Bosanskom medijskom grupom prezentaciji su prisustvovali 40 zainteresovanih studentica i studenata Univerziteta te nastavno osoblje.

Multikulturalna Bosna i Hercegovna interesatno je tlo za znanstvena istraživanja na ovom polju. Stari, skoro isčeznuli zanati te znatni podaci o njima itekako su zanimljivi, kako za bečke, tako i za evropske ustanove za istraživanje.

''Zbog nedostatka finansijske podrške od strane bh. uprave udružili su se zanatlije te brojni zainteresovani za histroriju i tradiciju ove zemlje. Tako su nastala udruženja za poticanje bh. zanatstva, dok se s druge strane privatne osobe samoinicijativno bave istraživanjima i eksploatacijom ove umjetnosti. Tako me je put naveo ka Mehmedu Parganu, autoru knjige „Stari i umjetnički zanati u Bosni i Hercegovini“. No, ovo je samo jedan od brojnih primjera na ovu temu", kaže Alen Velagić, jedan od organizatora ovog događaja, javila je Fena

''Kultura i tradicije iz Bosne i Hercegovine će i u buduće biti interesantna za znanstvenike Univerziteta u Beču'', navodi Bernhard Fuchs sa Instituta za europsku etnologiju Univerziteta u Beču.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak