Prezadužena Banja Luka podiže novi kredit

Radiosarajevo.ba
Prezadužena Banja Luka podiže novi kredit

 Prezadužena Banja Luka uskoro će uzeti i nove kredite i to ponovo za banjalučku „Toplanu“, koja je u finansijskom kolapsu, dugovima i neizmirenim obavezama, a koja pred skoru grijnu sezonu od Grada i ovaj put očekuje sredstava za nabavku mazuta, javlja Fena.

Prijedlog odluka o kreditnom zaduženju Grada Banjaluka prva je tačka, također, pre vanredne sjednica banjalučkog parlamenta, zakazane za utorak, 17. septembra.

Ti krediti neće biti dovoljni za banjalučku „Toplanu“, u kojoj su „sagorjeli“ milioni maraka poreskih obveznika.

Stoga će na istoj vanrednoj Skupštini Grada Banja Luka druga tačka dnevnog reda biti i Prijedlog odluke o odobravanju sredstava na ime uloga u dokapitalizaciji „Toplane“.

Krediti Grada Banja Luka za „Toplanu“ bi trebalo da iznose 10 miliona KM, a dokapitalizacija tog gubitaša koštat će poreske obveznike još 12 miliona KM.

Ukupno zaduženje Banje Luka već iznosi 207 miliona maraka, od tog iznosa 182,3 miliona KM Grad je dužan domaćim komercijalnim bankama. 

Već ranije je upozoravano da bi Banja Luka ove godine mogla probiti zakonski limit zaduženosti do 18 posto redovnih prihoda.

Potvrdivši da Banja Luka ulazi u nove kredite za "Toplanu", gradonačelnik Slobodan Gavranović kaže da će ostale banke prolongirati otplatu postojećih kredita kako bi smanjile stopu kreditne zaduženosti Grada.

Osnovni kapital tog komunalnog preduzeća od oko 19 miliona KM već odavno je "prešao" akumulirani gubitak od oko 52 miliona KM, a ukupne obaveze iznose oko 62 miliona KM, od čega su krediti oko 32 miliona i kamate na zaduženja  oko 12 miliona KM, uz sve ostale obaveze.

I pored insistiranja opozicije, nije pokrenuta odgovornost za takvo poslovanje "Toplane" u proteklom periodu, javlja Fena. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak