Prevoz male Tijane do SAD preveliki rizik

Radiosarajevo.ba
Prevoz male Tijane do SAD preveliki rizik


Ni jedna komercijalna aviokompanija nije pristala prevesti osmogodišnju Tijanu Ognjanović do Houstona na transplantaciju srca, zbog velikog rizika, a roditelji djevojčice trenutno traže specijalizovanu aviokompaniju koja bi je prevezla do SAD, javlja Tanjug.

Prof. Jovan Košutić, kardiolog u Institutu za majku i dete, koji Tijanu liječi od 2007. godine, kada je uspostavljena dijagnoza bolesti, rekao je Tanjugu da će se u narednih dan ili dva znati kada će djevojčica krenuti na liječenje u Ameriku i da se nadaju da će to biti do kraja sedmice.

Republički fond za zdravstveno osiguranje Srbije ne pokriva troškove odlaska pacijenata na presađivanja srca u inostranstvo, tako da su roditelji male Tijane bili prinuđeni da novac obezbijede sami.

"Danas je stigla informacija da komercijalne agencije neće da je vode, zbog velikog rizika, tako da sigurno neće ići u Houston komercijalnim letom. Tek treba da se organizuje prevoz sa nekom specijalizovanom kompanijom za prevoz složenih medicinskih slučajeva", rekao je prof. Košutić.

On je objasnio da let kojim će Tijana biti prevezena u Houston mora biti organizovan pod posebnim uslovima i u njenoj pratnji biće i dva ljekara iz Srbije.

Prof. Košutić je naglasio da je djevojčica sada u stabilnom stanju, ali da je generalno gledano za nju let u Houston rizičan.

U humanitarnoj akciji, u koju su se uključile mnogobrojne javne ličnosti, poput Sergeja Trifunovića, Novaka Đokovića, Feđe Štukana, fudbalera crnogorske reprezentacije, ali i građani, prikupljeno je dovoljno novca za liječenje osmogodišnje Tijane Ognjanović, koja boluje od restriktivne kardiomiopatije i neophodna joj je hitna transplantacija srca.

Bolnica u Houstonu pristala je smanjiti troškove operacije sa prvobitnih 1.015.000 dolara na 710.000 dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak