Prevencija čuva žene od tumora dojke

Radiosarajevo.ba
Prevencija čuva žene od tumora dojke

Fondacija Sanela Redžepagić smatra da je neophodno donošenje nacionalnog programa borbe protiv tumora dojke, ali da se i žene ne ustručavaju nego da agresivno zahtijevaju liječnički i mamografski pregled.

"Tako bi sigurno mnoge preduprijedile opaku bolest, koja je najzloćudniji tumor u žena u svijetu, pa i u BiH. Očito je da nam je neophodan program borbe protiv tumora dojke, ali i ozbiljan rez u zdravstvenom sustavu koji se pokazuje neučinkovitim u zaštiti žena od opake bolesti kojoj su izložene. Treba otvoreno reći da je i do žena, te da one moraju znati da im pravovremeni pregled može spasiti život", ističu iz Fondacije.

U saopćenju za javnost navode da u nekim zdravstvenim ustanovama žene i kad se odluče na mamografski pregled, moraju čekati najmanje pola godine.

"U nekim većim zdravstvenim centrima postoji samo jedan mamograf (primjer Zenica), a neki su često radi kvarova duže van upotrebe", navode iz Fondacije.

Prema statističkim podacima u BiH godišnje od tumora dojke obolijeva oko 1.700 žena, a s tom bolešću ne uspije se izboriti više od 600 žena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak