'Presuda jednoj politici, a ne narodu'

Radiosarajevo.ba
'Presuda jednoj politici, a ne narodu'


Današnja presuda nije presuda hrvatskome narodu već jednoj politici, poručio je nakon osuđujuće presude Jadranku Prliću i ostalima član Upravnog odbora udruženja logoraša Mostar Edin Batlak, javlja agencija Anadolija.

Batlak nije želio komentarirati broj godina u presudi, jer je očekivao veću kaznu, slušajući iznošenje činjenica.

"Bitno je da je danas donesena presuda jednoj politici, a ne jednom narodu. Mislim da je to veoma važno za budućnost. Ovo nije presuda hrvatskome narodu, i tako treba ubuduće živjeti. Mostar treba da živi onako kako je živio do 1992. godine, u zajedništvu i suživotu svih njegovih građana“, naglasio je Batlak.

Batlak je naglasio kako se danas u Haagu govorilo o međunarodnom sukobu, te da su vrlo precizno navedena imena predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana. Naglašeno je, kazao je, da je Hrvatska koordinirano pomagala sve aktivnosti.

"Mislim da svi građani Hercegovine, bez obzira na nacionalnu pripadnost, jasno znaju da je Hrvatska vojska bila prisutna na ovim prostorima. To su stvari koje su sasvim sigurno i u postupkom u Hagu potvrđene", istakao je bivši logoraš Batlak za agenciju Anadolija.

Treba se sjetiti, rekao je, da je i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić 1993. godine razišao sa tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom upravo zbog politike prema BiH.

On je dodao da i današnja ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić je nedvojbeno i više puta u Hrvatskom saboru govorila o ''agresiji Hrvatske na BiH''.

"Istini za volju, ja nisam očekivao nikakvu priču oko Hrvatske, obzirom da za mjesec dana ona postaje i punopravnom članicom Evropske unije. EU nije u interesu imati u svojim redovima članicu koja ima takvu ratnu prošlost“, tvrdi Batlak.

Mostarski borci ogorčeni presudom

Mostarski borci su se danas okupili kako bi u sjedištu Jedinstvene organizacije boraca (JOB) u Mostaru rekli su za agenciju Anadolija da nisu nisu zadovoljni izrečenim kaznama. Čak su jednim dijelom presuda i ogorčeni.

Ratni mostarski komandant Semir Drljević Lovac kaže da nije zadovoljan presudama obzirom na obim počinjenih zločina, opsadu i blokadu istočnog Mostara, etničko čišćenje Hercegovine te rušenje Starog mosta.

"Sa hrvatske strane i danas se plasira teza da su Bošnjaci, mulsimani, napali Hrvate u Mostaru, što je apsolutno neprihvatljivo", rekao je Drljević i istakao da su izrečene kazne su male za djela koja su počinjena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak