Prepiska Marjanovića i sindikata: Vratimo dignitet radniku

Radiosarajevo.ba
Prepiska Marjanovića i sindikata: Vratimo dignitet radniku


Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Saudin Sivro na Facebook profilu ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Damira Marjanovića, objavio je fotografiju kojom Marjanovića poziva na protestni skup uposlenika osnovnih, srednjih škola, predškolskih, visokoškolskih i ustanova kulture i nauke.


''Budi i ti dio NAS. Vratimo dostojanstvo i dignitet prosvjetnom radniku", napisao je Saudin Sivro na Facebook profilu Damira Marjanovića, na šta je od ministra dobio sljedeći odgovor:

''Gospodine Sivro, već više puta sam jasno svima prezentirao svoj stav po ovom, za mene izuzetno važnom, pitanju. Na našem prvom sastanku sam Vam rekao da je Damir Marjanović dijete radničke porodice, odraslo na 14. spratu Vranicinih nebodera! Dakle, bilo je i logično DA DAM SVE OD SEBE i postignem dogovor o osnovici i koeficijenatima sa predstavnicima sindikata. Stoga, ne treba nikoga da čudi što ovaj dogovor podržavam svim srcem i dušom, kako javno, tako i u razgovorima sa ostalim članovima vlade! 

No, da ne bude zabune, ova podrška je motivirana isključivo time što vjerujem da je ovo PRVI PRAVEDNI POTEZ U POSLJEDNJIH NEKOLIKO GODINA usmjeren ka mojim kolegama, prosvjetnim radnicima! Također, bilo bi jako naivno kada bi se neko zavaravao, pa čak i pomislio, da je ova moja odluka POSLJEDICA NEKOGA PRITISKA na "ministarsku fotelju" koja mi se TRENUTNO pripisuje, BEZ OBZIRA OD KOGA TAJ PRITISAK DOLAZIO! 

U jednom od prvih intervjua koje sam dao kao ministar, rekao sam da ću dati sve od sebe da se vrati dostojanstvo prosvjetnome radniku. Insistiranje na istovremenim isplatama plata ministara i prosvjetnih radnika je bio mali, ali prvi korak u tom pravcu. Kako smo već više puta zajedno zaključili - ako već zbog teške financijske situacije plate moraju da kasne, neka nam barem kasne svima podjednako, sve dok financijski eksperti ne pronađu načina da se stvari poprave! 

Sadašnjim insistiranjem na zajedničkoj osnovici i predloženim koeficijentima jednostavno želim da, koliko mogu kao ministar obrazovanja, pozitivno utičem na položaj učiteljica i učitelja, nastavnica i nastavnika, profesorica i profesora, kao i svih zaposlenih u našem obrazovnom sistemu. U posljednjih 5 mjeseci, tokom svojih, kako neko pomalo zlobno reče, 'turističkih' posjeta školama, imao sam priliku da sagledam stvarno stanje isključivo svojim očima. Upravo zato sam i insistirao na tim posjetama i upravo njima se može pripisati ova moja odluka!

Naredni dani će pokazati postoji li mudrosti i pravde u ovom našem mikrokosmosu. Štagod da se dogodi, neću odustati od svog stava i svoje odluke'', odgovorio mu je ministar Marjanović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak