Premijerno izvedena Strah i bijeda Trećeg rajha

Radiosarajevo.ba

Predstava Strah i bijeda Trećeg rajha, rađena prema tekstu slavnoga Bertolda Brechta, izvedena je sinoć premijerno u Sarajevu, u prepunoj sali Sarajevskog ratnog pozorišta. 

Predstavu u kojoj glume Alban Ukaj, Snežana Alič,  Amila Terzimehić, Adnan Hasković, Jasenko Pašić, te Amar Selimović, režirao je mladi sarajevski režiser Nermin Hamzagić, te je ova izvedba predstavljala njegov diplomski rad na Akademiji scenskih umjetnosti, odsjek režija.

''Strah i bijeda Trećeg rajha'', dramski tekst Bertolta Brehta govori o životu njemačkog naroda pod vladavinom Adolfa Hitlera, o rastućem nacizmu i poniženju ljudskog bića. Izjave svjedoka i novinski članci, iz tog vremena, poslužili su kao osnovna građa za tekst ''Strah i bijeda Trećeg rajha''.

Kako se fašističko-nacionalistička retorika sve glasnije čuje i nailazi na sve veću podršku među Evropljanima, sve je izvjesnije da atmosfera u današnjem evropskom društvu počinje nalikovati na onu iz 1933. godine. Kako priča o Rajhu, ili ideji premoći jednog nad drugim, očigledno nikada nije svršena, ova predstava je pokušaj da upozorimo na pogubne posljedice slijeđenja nazi-fašističke politike.

Uzrok i rješenje problema je čovjek. Čovjek koji slijedi, koji se ne suprostavlja i ne buni. Njemački čovjek je imao izbor, i glasao je za Hitlera. Mi danas imamo obavezu da, poučeni iskustvom Holokausta, ovom zlu kažemo NE!

Detaljnije o samoj predstavi i iskustvu glumaca pročitajte ovdje.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak