Premijera dokumentarca 'Budi muško- mijenjaj pravila'

Radiosarajevo.ba
Premijera dokumentarca 'Budi muško- mijenjaj pravila'


Tekst preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

Uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, CARE International NW Balkans i Asocijacija XY organizuju premijerno prikazivanje dokumentarnog filma Budi muško- mijenjaj pravila.

Projekcija filma je zakazana za petak, 24. maj 2013. u 10:30 u Mostaru u Srednjoj mašinsko-saobraćajnoj i Srednjoj prometnoj školi Mostar (Mile Budaka 26, Mostar). 

Film Budi muško – mijenjaj pravila prati tri priče mladića iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske uključenih u projekat Inicijativa mladića za sprječavanje rodno zasnovanog nasilja na sjevero-zapadnom Balkanu.

Behudin, Alen i Stefan iskreno prenose svoja iskustva odrastanja u ambijentu u kojem je rodno zasnovano i vršnjačko nasilje svakodnevica, govore o vlastitim transformacijama koja su rezultat njihove participacije u projektu, njihovoj želji da naučeno prenesu na svoje prijatelje, vršnjake. 

Premijeri filma će prisustvovati brojni učenici, nastavnici i pedagozi sarajevskih srednjih škola kao i njihovih vršnjaka iz dvije mostarske škole. Cilj filma jeste promocija upotrebe multimedijalnih metoda u prevenciji rodno zasnovanog i vršnjačkog nasilja u radu sa mladićima uključenim u projekat Inicijativa mladića za sprječavanje rodno zasnovanog nasilja na sjevero-zapadnom Balkanu.

Zabrinjavajući podaci o nasilju u BiH

Istraživanje o efikasnosti implementacije projekta Inicijativa mladića za sprječavanje rodno zasnovanog nasilja na sjevero-zapadnom Balkanu Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj: 2011-2012 sprovedeno od strane CARE NW Balkans uz podršku International Center for Research on Women (ICRW) iz Washingtona, pokazalo je zabrinjavajuće podatke o seksualnom i fizičkom nasilju.

U Sarajevu, 29% učenika su konstatirali činjenicu da su bili izloženi fizičkom nasilju od strane nekog od članova porodice dok je drugih 16% prijavilo činjenicu da su bili predmet nekog vida seksualnog nasilja.

Frapantna je činjenica da čak 81% posto mladića u ispitanih u Sarajevu, u školama obuhvaćenim projektom, smatra kako je uredu udariti ženu ukoliko ona odbije imati seks sa njim. S tim u vezi vrijednost i važnost ovakvog metoda rada prilagođenog modernim i naprednim trendovima među mladima je mnogostruka. 

Film je sniman u BiH, Srbiji i Hrvatskoj tokom 2011. i 2012. godine, u produkciji beogradske kuće Samaljot.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak