Prema visini kazni, ponovo se isplati nelegalno taksirati

Radiosarajevo.ba
Prema visini kazni, ponovo se isplati nelegalno taksirati

U Udruženju Sarajevotaksi nezadovoljni su Nacrtom zakona o taksi prijevozu u KS, koji je na posljednjoj sjednici usvojila Skupština Kantona Sarajevo, a predlagač je Kantonalno ministarstvo saobraćaja.

O brojnim nedostacima i propustima u zakonu govorit će na današnjoj javnoj raspravi, na koju su pozvali predstavnike inspekcije, policije, općina, Gradske uprave...

Kako je za Avaz.ba rekao predsjednik Udruženja Enver Suljagić, nacrtom nisu predviđene mnoge ključne stvari za taksi službu.

"Urađen je na način da je u suprotnosti sa svim zakonima iz ove oblasti. Kazne su takve da se ponovo isplati nelegalno taksirati. Ministarstvo paušalno pokušava odrediti broj od 500 taksista u gradu, a u zakonu je rečeno da je to od 500 do 1.000", smatra Suljagić.

Ogromnu zamjerku članovi Sarajevotaksija imaju i na ukidanje prijenosa obrtnice na članove uže porodice.

"Prema zakonu o obrtu, to je dozvoljeno. Generalno, u ovom nacrtu ima mnogo prostora za malverzacije, pisan je u kafanama i vodi ka uništenju samostalnih taksi vozača", pojasnio je Suljagić.

U Ministarstvu su ranije najavili da novi zakon neće dozvoljavati javašluk koji je do sada vladao u ovoj oblasti te da je prošao Konkurencijsko vijeće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak