Preko dva miliona izostanaka učenika sa nastave

Radiosarajevo.ba
Preko dva miliona izostanaka učenika sa nastave


Prema podacima Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo u prošloj školskoj godini izostali s nastave čak 2.398.943 puta, javlja Dnevni avaz.

"Trudimo se smanjiti taj broj. Zaključavamo vrata školske zgrade da je učenici nakon početka nastave ne mogu napustiti. To se do sada pokayalo kao dobro rješenje.  Dosta je izostanaka zbog kašnjenja, ali najveći problem je svakakobježanje s nastave. Učenici koji žive na udaljenim mjestima obično rijetko kasne", rekao je za Dnevni avaz direktor Omer Pejović, direktor tekstilne škole gdje na 500 učenika imaju od 20 do 22 hiljade izostanaka.

Po pisanju ovog lista, učenici osnovnih škola, njih 34.951 imali su 1.188.287 izostanaka, od čega je neopravdanih 50.428 KM.

Ovaj broj je nešto manji u odnosu na broj izostanaka prošle godine, ali kako ističu u Ministarstvu, zabrinjava činjenica da je prosječno svaki učenik izostato 34 časa, odnosno više od jedne radne sedmice.

Ukupno 1.210.656 izostanaka napravio je 19.771 učenik koji je u prethodnoj školskoj godini pohađao nastavu u srednjim školama.

To je, kako su istakli iz Ministarstva, u prosjekuu 61 izostanak po đaku, od čega je jedna četvrtina neporavdanih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak