Predstavnički dom odbio prijedlog Zakona o JMBG-u

Radiosarajevo.ba
Predstavnički dom odbio prijedlog Zakona o JMBG-u


Sjednica  Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) održava se u Sarajevu, a na njoj će biti raspravljano o zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju po hitnom postupku.

Poslanica Dušanka Majkić je u raspravi istakla da je Vijeće ministara BiH učinilo ono što je od njega i očekivano.

''Pročitala sam naslov u novinama da je RS protiv matičnog broja, jer ne želi da Pale i Sarajevo budu zajedno. Ustavna struktura je to odredila, a ne RS. Mi ćemo ispuniti svoj zadatak i glasati za ono što je ustavna kategorija u ovom zakonu. Ako zakon padne danas, mi imamo osnov za raspravljanje o ovom zakonu u strukturama RS-a'', kazala je Majkić.

Poslanik Beriz Belkić je u izlaganju tražio da se rasprava vrati na hitni postupak.

''Nisam čuo ni riječ o proceduri. Ako o njoj raspravljamo, ja ću je podržati jer je hitnost apsolutno prisutna. Svi uslovi za hitnu proceduru su ispunjeni'', zaključio je Belkić.

Poslanik Milorad Živković istakao je da uvažava mogućnost da svako od poslanika predloži zakon.

''Ali, moramo poštovati činjenicu da je ovaj zakon predložilo Vijeće ministara BiH. Sve što smo radili na prošloj sjednici je bilo u duhu da dođemo, ako je potrebno i do amandmanske faze. Za to sam da usvojimo ovaj zakon, jer ko je u BiH protiv toga da dođemo do mogućnosti izdavanja matičnog broja'', kazao je Živković u razgovoru za Fenu.

U nastavku je usvojen hitni postupak. Nakon otvaranja rasprave o Prijedlogu zakona nije bilo prijavljenih te se pristupilo glasanju o predloženom zakonu.

Nakon dva ponovljena glasanja, Prijedlog zakona je odbijen s 15 glasova "za" i 18 "protiv".

Sljedeća sjednica Predstavničkog doma PSBiH je 28. marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak