Predstavnici žrtava rata posjetili grobnicu u Tomašici

Radiosarajevo.ba
Predstavnici žrtava rata posjetili grobnicu u Tomašici

Predstavnici više organizacija žrtava rata u BiH posjetile su masovnu grobnicu u Tomašici kod Prijedora.

Lokalitet novootkrivene masovne grobnice u Tomašici su posjetili predstavnici Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kotor-Varoš, Saveza bošnjačkih Udruženja porodica zarobljenih i nestalih osoba u BiH, Udruženja građana za pravdu mir i povratak, Žene Podrinja te ministar za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida USK-a Mirsad Topčagić, kao i udruženja iz Bosanske krajine.

"Ovo je jedna u nizu grobnica koje smo posjetili i obišli. Na taj način želimo da pokažemo da smo solidarni u cijeloj BiH od Podrinja do Krajine, da nećemo stati do momenta dok se ne otkriju sve grobnice i dok se ne pronađu sva tijela. Iako smo svjesni da se sva tijela neće pronaći, tražit ćemo od nadležnih institucija da znamo za njihovu sudbinu, te na koji način su te osobe stradale", kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Saveza bošnjačkih Udruženja porodica zarobljenih i nestalih osoba u BiH Ahmed Grahić.

Danas smo ovdje da izrazimo svoju solidarnost s porodicama Krajine koje traže svoje najmilije, kazao je Grahić dodavši da se u BiH još traži 7-8 hiljada ljudi.

"Apelujemo na sve ljude koji imaju bilo kakve informacije da nam pomognu u ovom poslu da se grobnice pronađu i da se otkrije što više tijela", kazao je Grahić.

Predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić kazala je Feni da su predstavnici udruženja došli u posjetu lokalitetu ove  grobnice da bi dali podršku majkama čija su djeca ubijena od 1992. do 1995. godine.

"Mi znamo šta znači kad vam neko ubije sina, muža. Znamo šta je bol i tuga. Danas smo došli da damo podršku ovim majkama koje su zajedno došle da nas dočekaju kraj ove grobnice. Znamo šta znači više godina tražiti kosti svoje djece. Svjesni smo toga ako ne budemo pronašli kosti i ne budemo imali nišan nismo ni imali sina, ni muža, ni brata ni sestru, nećemo moći kazati da su oni bili živi. Zato svaki dio koji se pronađe i svaka kost koja bude pronađena je dio istine da je u BiH počinjen zločin i genocid i da su naša djeca ubijana samo zato što su se zvala drugačije", kazala je Subašić.

Naglasila je da se ova udruženja bore da svi zločinci koji su izvršili zločin i genocid odgovaraju za zločine.

"Nadam se da će Tužilaštvo BiH podnijeti krivične prijave protiv ovih koji su ovo učinili i protiv onih koji su naređivali. Mislim da je vrijeme da u BiH dođe do istine i pravde i do povjerenja da bi oni koji ostaju iza nas imali bolju i sretniju budućnost", poručila je Subašić.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je pretraživanje na lokalitetu rudnika Tomašica nastavljeno i danas.

"Do sada je pronađeno deset kompletnih tijela. Pretpostavlja se da je riječ o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenih 1992. godine na području Prijedora", kazala je Čengić.

Naglasila  je da je "na ovom lokalitetu ekshumacija rađena i 2004. kada su ekshumirane 24 kompletne žrtve i brojni nekompletni posmrtni ostaci".

"DNK analiza povezala je dvije masovne grobnice Tomašicu i sekundarnu masovnu grobnicu Jakarina kosa iz koje su 2003. ekshumirane 373 žrtve. Dakle, masovna grobnica Tomašica je izmještena na lokalitet, odnosno u masovnu grobnicu Jakarina kosa, na području Prijedora koja je jedna od najvećih masovnih grobnica", kazala je Čengić.

Dodala je da su pomoć pri ekshumaciji pružili Kozarčani koji su osigurali bager, mještani sela Čarakovo i Općina Bihać koja je ponudila bager.

"Na lokalitetu su dva bagera. Pretraživanje se vrši mašinski, a potom ručno i sada posmrtni ostaci su pronađeni na 10 metara dubine", kazala je Čengić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak