Predstavnici bh. kulturnih institucija uputili otvoreno pismo Predsjedništvu BiH

Radiosarajevo.ba
Predstavnici bh. kulturnih institucija uputili otvoreno pismo Predsjedništvu BiH

Delegacija koja zastupa međunarodne kulturne institucije iz Bosne i Hercegovine: East West Centar; Sarajevo Film Festival; internacionalni Balet Fest; međunarodnu galeriju savremene umjetnosti Ars Aevi; Međunarodni teatarski festival MESS; Bosansko narodno pozorište Zenica i međunarodni festival klasične muzike SVEM, uputila je pismo Predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Dragnu Čoviću, te članovima Predsjedništva BiH, Bakiru Izetbegoviću i Mladenu Ivaniću.

Povod njihovog pisma je čestitka koju je ministrica kulture i sporta Federacije BiH Zora Dujmović uputila Predsjedništvu BiH.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani Predsjedavajući Predsjedništva BiH, g. Čović, poštovani članovi Predsjedništva BiH, g. Izetbegović i g. Ivanić,

Povodom značajnog koraka koji je naša zemlja napravila u procesu evropskih integracija, a koji ste predvodili, ministrica za kulturu i sport Federacije BiH vam je uputila čestitku u kojoj je saopćila:

'Federalno ministarstvo kulture i sporta će se intenzivno u svome djelovanju oslanjati na europske standarde, a BiH kulturu će u njenim najboljim i najpoznatijim segmentima približavati i uključivati u europske tokove.'

Veoma smo iznenađeni – ne toliko činjenicom da je gđa Dujmović, jedina od 136 ministara u našoj zemlji koja se odlučila na ovaj neobični vid komunikacije sa Predsjedništvom BiH – nego činjenicom da je svojim odlukama ministrica Dujmović dovela u pitanje opstanak nekih od najznačajnijih međunarodnih institucija i organizacija za kulturu u BiH.

Ministrica Dujmović je smanjila ovim institucijama i organizacijama programska sredstva za prosječno 65 posto u odnosu na prethodne godine. Odluke je donijela u decembru 2015. za godinu 2015, što je dodatno ugrozilo kulturu u Federaciji BiH. Većina institucija o kojima je riječ  imaju višedecenijsku tradiciju i prepoznate su u Evropi i svijetu po svom značajnom doprinosu. 

Nije potrebno da Federalno ministarstvo  za kulturu 'prbližava i uključuje u evropske tokove' ove poznate međunarodne institucije i organizacije. Upravo suprotno, potrebno je da ministrica Dujmović i Federalno ministarstvo za kulturu ne sprečavaju ove institucije da napreduju i daju i dalje, kao i dosad, ogroman doprinos integracijama BiH u EU. 

U projektima i programima ovih institucija i organizacija do sada je učestvovalo  nekoliko hiljada umjetnika iz više od 60 zemalja. Naši programi su predstavljeni u više od 40 zemalja. Putem koprodukcija i zajedničkih projekata, ove bh. institucije i organizacije su povezale umjetnike iz BiH sa svjetskim umjetnicima i institucijama i privukle značajne inozemne investicije u kulturu BiH. 

Poseban angažman naših institucija i organizacija je vezan za kulturnu saradnju sa Hrvatskom i Srbijom. Proteklih godina predstavili smo više od 500 iznimno značajnih programa iz ove dvije zemlje; brojni najznačajniji umjetnici iz Hrvatske i Srbije su zahvaljujući nama prezentirali svoj rad u BiH.

Sve ovo je, jednim potezom ministrice Dujmović dovedeno pred ukinuće. U ovom trenutku, Federalno ministarstvo za kulturu uklanja dokazane bh. međunarodne kulturne institucije i organizacije iz evropske kulture. To nije samo unazađivanje kulture u BiH i udaljavanje od evropskih kulturnih tokova, nego je veoma zabrinjavajući udar na slobodu govora i izražavanja. 

Vlada FBiH nije odgovorila na Žalbu koju smo uputili prije dva mjeseca. Radi se o vrlo dramatičnoj situaciji za međunarodnu kulturu u BiH. O ovom problemu razgovarali smo sa specijalnim predstavnikom EU u BiH, g. Lars-Gunnar Wigemarkom i ambasadorima EU u našoj zemlji. 

Molimo Predsjedništvo BiH da podrži dosadašnji rad bh. međunarodnih institucija i organizacija kulture koje su već davno ostvarile najviše evropske standarde i čiji je značaj u Evropi već godinama prepozna", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak