Predstavljena akcija 'Donesite i vi osmijeh u bolnice'

Radiosarajevo.ba
Predstavljena akcija 'Donesite i vi osmijeh u bolnice'

Osmijeh ne košta ništa, a djeluje čudesno. Tim je riječima danas na konferenciji za medije najavljena zajednička akcija Henkela i Konzuma Donesite i vi osmijeh u bolnice. Zahvaljujući ovoj plemenitoj akciji udruženje klaunovadoktora CRVENI NOSOVI će u 2015. u više navrata posjetiti Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Klaunovidoktori u saradnji s međunarodnom organizacijom „RED NOSES Clowndoctors International“ u Hrvatskoj djeluju od 2010. godine, a u više navrata posjetili su i djecu u bolnicama u Bosni i Hercegovini gdje su kroz igru i smijeh pokušali otkloniti pažnju djece i roditelja od bolesti i strahova. Klaunovidoktori su posebno educirani profesionalci (glumci, muzičari i zabavljači) koji svojim terapijskim djelovanjem pomažu bolesnoj djeci i roditeljima da se lakše nose sa stresom uzrokovanim bolešću i boravkom u bolnici. Trenutno u udruženju djeluje 12 klaunovadoktora.

Djeca su najveća vrijednost društva

„Rad CRVENIH NOSOVA pratimo od njihovih početaka i zadovoljni smo što možemo podržati njihov rad i hvale vrijedna nastojanja klaunovadoktora da djeci boravak u bolnici učine podnošljivijim i da im izvuku osmijeh na lice. Naša je želja omogućiti što više ovakvih posjeta u Bosni i Hercegovini jer radost i veselje koje CRVENI NOSOVI donose među djecu je najbolji motiv za ovakve akcije“, kazala je povodom predstavljanja akcije Miranda Mladin, marketing menadžerica Henkel Laundry&Home Care za Adrija regiju.

“Konzum kontinuirano podržava humanitarne projekte i učestvuje u njima, a posebno u projektima koji su usmjereni ka djeci. Tu praksu slijedit ćemo i u budućnosti, jer smatramo da su djeca najveća vrijednost društva. Drago mi je da ćemo učestvujući u ovom projektu doprinijeti da se djeci olakša boravak u bolnici i da bar na trenutak osmijeh ozari njihova lica. Djeci i njihovim roditeljima želimo poslati zajedničku poruku da mislimo na njih i da želimo da kroz terapijsko djelovanje klaunovadoktora bar na trenutak zaborave na bolest“, izjavio je Adnan Šteta, izvršni direktor Konzuma. 

„Zahvalni smo što je Henkel u okviru svog društveno odgovornog poslovanja prepoznao važnost udruženja CRVENI NOSOVI klaunovidoktori za djecu u bolnici te u partnerstvu s Konzumom započeo akciju Donesite i vi osmijeh u bolnicu. 

Uvijek nam je iznimno drago doći u Bosnu i Hercegovinu, osjećamo da ovdje ljudi razumiju važnost humora u životu, a klunovedoktore svaki put dočekaju otvorenog srca. Zahvaljujemo Henkelu i Konzumu što će ovom akcijom još više podići razinu svijesti društva o važnosti humora u bolnici jer smo zaista uvjereni da djeca u najtežim životnim situacijama imaju pravo biti osnažena humorom“, izjavila je Mladenka Majerić, izvršna direktorica udruge CRVENI NOSOVI klaunovidoktori.

CRVENI NOSOVI prvi put su posjetili Kliniku za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u junu 2013. godine u okviru događanja "5 dana Zagreba u Sarajevu". Od tada su posjetili i Dječiji dom Egipat, SOS Dječje selo Sarajevo, a u junu ove godine posjetili su poplavljena područja: Orašje, Odžak i Gornju Slatinu. Ukupno su kroz ove posjete klaunovidoktori razveselili i nasmijali oko 500 djece. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak