Predškolska nastava u Zenici postaje obavezna

Radiosarajevo.ba
Predškolska nastava u Zenici postaje obavezna

Obavezni predškolski odgoj i obrazovanje za djecu, u godini pred polazak u osnovnu školu, od ove školske godine biće organizovan u Zeničko-dobojskom kantonu.

Za ove namjene iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona, po prvi put od usvajanja Zakona o osnovnom odgoju i obrazovnju 2010. godine, biće izdvojeno 400 hiljada maraka.

Projekat će finansijski podržati i UNICEF u BiH, tako da će na raspolaganju Ministarstvu obrazovanja i Pedagoškom zavodu, biti ukupno pola miliona konvertibilnih maraka, objavljeno je danas u sjedištu resornog ministarstva. 

Planira se 150 sati koje će pohađati oko 1.600 djece, raspoređenih u 148 grupa u javnim i privatnim predškolskim ustanovama, odnosno u centralnim ili područnim osnovnim školama, u sredinama koje nemaju predškolske ustanove.

Ministar obrazovanja, Mirko Trifunović, podsjetio je danas na obavezu domova zdravlja da besplatno i obavezno obezbjeđuju usluge ljekarskih pregleda za djecu pred polazak u školu, za upis u Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u Zeničko-dobojskom kantonu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak